Părintele Teofil Părăian – Nu toţi creştinii sunt cinstitori ai Maicii Domnului

0
164

O cinstim pe Maica Domnului?

– Este posibil să fii numit creştin, atâta timp cât nu crezi în Maica Domnului?

– Da, sunt credincioşi creştini care nu o cinstesc pe Maica Domnului. Nu poţi să zici că nu-s creştini, dar poţi să zici că nu-s ortodocşi, ci sunt eterodocşi, străini de Ortodoxie. Nu toţi creştinii sunt cinstitori ai Maicii Domnului, ci sunt foarte mulţi oameni (şi mai ales protestanţii şi neoprotestanţii… toţi evanghelicii) care n-o iau în seamă pe Maica Domnului, nu au un cult al Maicii Domnului. Şi nu poţi să zici că nu sunt creştini; sunt creştini, dar sunt creştini cu lipsă.

Însă noi, cei care o cinstim pe Maica Domnului, nu trebuie să ajungem s-o cinstim pe Maica Domnului mai mult decât pe Domnul Hristos. De exemplu, sunt unii credincioşi care zic: „Mi-a ajutat Maica Domnului”. Păi, normal, Maica Domnului mijloceşte şi te ajută, dar nu poţi să te gândeşti că Maica Domnului e în prim-plan.

În prim-plan e Domnul Hristos: dacă nu-i Domnul Hristos, nu-i nici Maica Domnului.

Aşa că întâi e Dumnezeu şi apoi Maica Domnului. Cum zicem noi: „Hristos, adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, să ne miluiască şi să ne mântuiască pe noi”, nu zicem: „Maica Domnului, ca mamă a Domnului nostru Iisus Hristos, să ne miluiască şi să ne mântuiască pe noi”. Nu!

Ci întâi e Domnul Hristos şi apoi e Maica Domnului. Iar cinstirea pe care i-o aducem Maicii Domnului e cinstirea pe care i-o aduce Biserica. Nu trebuie să exagerăm în nicio privinţă.

Atâta cât îi aduce Biserica cinstire, e destul, nu trebuie mai multă cinstire a Maicii Domnului decât cinstirea pe care i-o aduce Biserica, prin sfintele slujbe. Şi faptul acesta, că ştim de Maica Domnului, că facem rugăciuni cinstitoare de Maica Domnului, ne duce la mai multă sensibilizare pentru a o avea în conştiinţă, în prim-planul gândirii noastre, împreună cu Domnul Hristos, şi pe Maica Domnului.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei

Jurnal Spiritual