O carte poştală de poveste: cum era descris ţinutul Hunedoarei în anii 1950

0
166

O_carte_po_tal__de_poveste-6f95ee18142e23fb8c81e1f80a0a3ebaO mică Sinaie. Astfel erau descrise Valea Govâjdiei şi satele din împrejurimile Hunedoarei în anii 1950. O mărturie rămasă peste ani poate fi găsită în rândurile aşternute pe o carte poştală trimisă în 1955, de la Govăjdia, de doi turişti care s-au aventurat în ţinutul Hunedoarei.

Împrejurimile Hunedoarei erau descrise în anii 1950 ca un loc de vis, pe care turiştii nu trebuie să îl rateze.

„De la Sinaia am sosit astăzi la ora 9:00 la Hunedoara, cu un tren mic al uzinelor de la Minele de fier Ghelar, pe o vale minunată, printre stânci şi munţi mici, prin tuneluri şi viaducte cu privelişti ca în basme. Am urcat cu maşina gâfâind până la Govăjdia, o mică Sinaie risipită pe o rază de câţiva kilometri, pe vale, pe pante şi pe vârfuri ca nişte petale de flori de vis, căzute din cer la întâmplare, atrase poate şi de muzica ritmată a apelor şi cascadelor de aici, ce prin turbinele lor împrăştie bucuroase lumină prin toate satele”,scriau pe cartea poştală Matilda şi George, doi ploieşteni care au vizitat Hunedoara în 1955.

Cartea poştală semnată de cei doi a rămas peste ani ca o mărturie a frumuseţii locurilor. În prezent, peisajul Văii Govăjdiei nu s-a schimbat cu mult. Au dispărut doar calea ferată pe care circula trenul mic şi o dată cu ea şi o mare parte din turiştii care ajungeau aici la locurile de agrement din zonă.

Sursa: adevarul.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.