O călătorie de vis în Antalya, tărâmul luxuriant din Turcia -Prima parte

Antalya, un vis devenit realitate

0
266
 Antalya - Arhivă personală
Antalya – Arhivă personală
 Antalya -Arhivă personală
Antalya -Arhivă personală
 Antalya -Arhivă personală
Antalya -Arhivă personală

Antalya, un vis devenit realitate

Antalya -Găsindu-ne întâmplarea de a călători, am ajuns cu avionul în Antalya, o regiune luxoasă din Turcia. Ce am găsit aici? Peisaje magnifice- Marea Mediterană, Marea Egee și muntele Taurus, din zona Antalya. Munții m-au impresionat în mod deosebit, având culoarea când  roșiatică, când roz, când calcar alb. De fapt acești munți sunt plini de marmură și granit. Ne spunea ghidul nostru că Italia importă marmură și granit din munții Turciei și își construiesc vile și case. Natura luxuriantă din Antalya, ne-a lăsat cu gura căscată- pe o parte a drumului se aflau stâncile uriașe și pe de altă parte marea cristalină și albastră, clară ca oglinda. La mal se văd pietrele de pe fundul apei, atât este de curată și albastră marea. Mai ales că pe parcursul călătoriei în Antalya de câteva sute de kilometri, marea era plină de golfuri si insulițe. Ceea ce nu mi-a fost dat să văd până acum.

Ocupația turcilor de prin aceste părți ale lumii , din Antalya și nu numai

Turcii se ocupă prin această regiune din Antalya în exclusivitate cu agricultura, având majoritatea în grădini, sere imense. Ne-au uimit de asemenea livezile de portocali care străjuiesc marginile șoselei, în Antalya. Pe lângă portocali, se mai găsesc livezi de lămâî și de măslini. Am aflat astfel că în această zonă cresc toate plantele posibile. Dar dacă te aventurezi în natură, poți fi mușcat de scorpioni veninoși. Aceasta este fauna din această parte a Turciei, din Antalya care se află pe continentul Asia. Antalya este o regiune, adică un județ.

Sfinții ortodocși din Asia Mică

După cum știți, în  Asia Mică își au originea mulți sfinți ortodocși. Așa că am vizitat și niște vestigii istorice din Mira Lichiei, unde se află un for roman, cu un amfiteatru imens. Aici, o perioadă această regiune a fost cucerită și de romani. Aici se află fascinantele morminte și sarcofage, ce datează din secolul 4 î. Hr.

Și ei când cucereau o zonă, dărâmau constructiile și apoi construiau ziduri și orașul mult mai frumos ca înainte. În special orașul lor era construit cu băi termale și apeducte. Așa că la poalele muntelui Taurus, se află aceste vestigii istorice. De asemenea unii bogătași, își săpau morminte în munte, unde erau îngropați. Aceasta era  ca semn distinctiv al provenienței aristocrate din poporul turc. În aceste camere săpate în munte, se circula prin niște tunele cu ajutorul unor sipeți care se trăgeau în sus.

 Biserica Sfântului Nicolae din Mira Lichiei

Mai departe am ajuns la Biserica din Mira Lichiei, unde a slujit cel mai iubit sfânt al Ortodoxiei, Sfântul Nicolae. Sfântul Nicolae s-a născut în anul 280, în Patara, o localitate la 50 de km de Mira Lichiei, din regiunea Antalya. Aici a și fost îngropat și există și un sarcofag cu locul mormântului său. Sfântul Nicolae a murit în anul 345. Biserica este acum muzeu și nu se slujește în ea, deoarece în Turcia legea interzice să se slujească slujbe în muzee. Totuși, pe 6 Decembrie în fiecare an de ziua Sfântului Nicolae, vine Episcopul ortodox și slujește aici. De asemenea musulmanii au mare evlavie la sfântul Nicolae, deoarece spun că este patronul marinarilor și că el a slujit oamenii foarte mult. Și este considerat  de musulmani un mare om, care s-a născut în aceste părți ale lumii.

 Antalya- Morminte și sarcofage din Myra
Antalya- Morminte și sarcofage din Myra
Antalya - Biserica Sfântul Nicolae din Mira Lichiei
Antalya – Biserica Sfântul Nicolae din Mira Lichiei
Antalya -Biserica Sfântul Nicolae  din Mira Lichiei
Antalya -Biserica Sfântul Nicolae din Mira Lichiei
Antalya -Statuia Sfântului Nicolae din Mira Lichiei
Antalya -Statuia Sfântului Nicolae din Mira Lichiei

Sfântul Nicolae este iubit și de ortodocși și de musulmani

Biserica fiind foarte veche, are un altar așa cum era în vechime și nu se poate să nu te cuprindă un fior de credință, când intri și te rogi în biserica Sfântului Nicolae. De aceea și noi ne-am rugat cu evlavie în acest loc sfânt. Aici vin și pelerini ortodocși ruși, aceștia având o mare evlavie la Sfântul Nicolae. În curte, se află un pangar cu iconițe cu sfântul Nicolae, de argint sau de lemn și prețurile sunt destul de piperate. Începând de la 20 de euro o iconiță mică, până la prețul de 200 de euro. Marele avantaj  pe care l-am întâlnit aici în Turcia, este că turcii având negustoria în sânge, lasă la preț. Așa încât poți să negociezi pană la 20 de euro cu ei, la orice produs.

Mâine vom pleca spre alte destinații din zona Antalya, așa că nu ratați articolele viitoare despre frumoasele locuri  din Turcia.

Salamalekum!

Ionela Moldovanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.