Procesul de învăţare necesită nutriţie şi somn

Procesul de învăţare este unul complex

0
258

Procesul de învăţare este unul complex

Procesul de învăţare- În viața fiecăruia dintre noi există momente în care suntem supuși stresului psihic, oboselii sau volumului mare de muncă. Pe lista perioadelor în care randamentul cerebral se diminuează se află și perioada examenelor, de pildă.

nutritiaPotrivit nutriționiștilor, exist o multitudine de alimente care pot îmbunătăți funcțiile creierului. De exemplu, o dietă bazată pe alimente care conțin acizi grași esențiali sau omega 3, contribuie la menținerea în condiții optime a vaselor de sânge, la nivel cerebral. “Nutriția corespunzătoare și somnul suficient sunt cei mai importanți factori care favorizează acumularea de energie necesară procesului de învățare. Tensiunea nervoasă se amplifică atunci când se lucrează după doar trei ore de somn, cândalimentele pline de zahăr, grăsime și sare sunt principala sursă de alimentație.

Un somn liniştit este susţinut de alimentele consumate

Organismul are nevoie de timp să asimileze alimentele și de aceea un mic dejun nutritiv, urmat de mese echilibrate pot susţine stresul psihic. Un somn liniștit si odihnitor este influențat de tipul de alimente consumat si de aceea, cu o noapte înainte de examen, trebuie să se evite ingerarea de alimente care îngreunează digestia”, a menționat nutriționistul Lygia Alexandrescu, pentru Agerpres.

Printre alimentele care stimulează o activitate cerebrală optimă se află avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de pui, pește (ton, somon), semințele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, kefirul.

Alcoolul inhibă activitatea cerebrală

“Pe de altă parte, există și substanțe alimentare care inhibă activitatea cerebrală. Alcoolul și alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificari ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului (agitatie, anxietate)”, a continuat Alexandrescu.

Pe de altă parte, substanțele care îngreunează o bună funcționare a minții sunt alcoolul, aditivii alimentari artificiali, îndulcitorii artificiali, extractele de cola, grăsimile hidrogenate sau nicotina.

In perioadele de examen, se consumă cereale si fructe dulci

Conform http://www.foodstory.ro, în perioadele de examen se consumă orez, paste, cereale integrale și fructe dulci de sezon, deoarece aceste alimente sunt o bună sursă de energie și au un efect calmant asupra sistemului nervos. Mai mult, acestea ajută la menținerea clarității mentale.

Întrebată care este mecanismul de funcționare a creierului uman și ce efecte negative ne urmăresc, Lygia Alexandrescu a declarat: “fiecare dintre aceste substanțe are mecanisme de acțiune diferite: alcoolul distruge efectiv celula nervoasă, nicotina cauzează constricția capilarelor și limitează fluxul sanguin la nivel cerebral, grăsimile hidrogenate cauzează în timp creșteri ale nivelului de colesterol nociv LDL, aditivii artificiali au efecte negative, în special asupra dezvoltării copiilor, iar zaharul rafinat și carbohidratii simpli contribuie la dezechilibrarea organismul la nivel metabolic”.

Cina trebuie să conţină şi legume verzi

Cina pe care o consumăm înainte de examene trebuie neapărat să conțină legume verzi, proaspete, gătite la abur, carne de curcan, pește alb și brânză proaspată. În aceeași măsură, efecte benefice au și salatele, ridichea roșie, ceapa sau usturoiul.

“Un pahar cu lapte de capră cald înainte de culcare poate scădea aciditatea gastrică și poate favoriza un somn profund. Același efect poate fi obținut și în urma consumului unui ceai de plante cu acțiune calmantă. Ghidurile nutriționale sugerează că băietii au nevoie de aproximativ 2.600 kcal/zi, în timp ce fetele de 2.200 kcal/zi”, a declarat Alexandrescu, pentru Agerpres.

Hidratarea este foarte importantă

Pentru a avea o acțiune pozitivă antistres, desertul și dulciurile pot fi înlocuite de un fruct proaspăt. De asemenea, nu trebuie pierdută din vedere nici hidratarea cu apă plată, consumată la temperatura camerei (între 30 și 40 ml/kg corp/zi).

“Așadar, o dietă bogată în fructe, legume, produse rezultate din cereale integrale, lactate fermentate bogate în probiotice și pește poate fi unul din ingredientele principale ale secretului unei memorii bune, al unui fond psihic echilibrat și al unei mari capacități de concentrare”, a conchis nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Alexandra G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here