„Nu sunt faimos, dar sunt aromân“, la Festivalul Babel

festival babel„Nu sunt faimos, dar sunt aromân“, primul film din istoria cinematografiei vorbit în exclusivitate în aromână, în regia constănţeanului Toma Enache, a fost nominalizat la categoria „cel mai bun lungmetraj“ din cadrul Festivalului de Film Babel. Manifestarea, aflată la cea de-a treia ediţie, se va desfăşura în Sardinia, între 2 şi 7 decembrie.

Filmul de debut al regizorului Toma Enache a intrat în cursa pentru Marele Premiu al concursului, în valoare de 10.000 de euro, alături de alte şase lungmetraje din Venezuela, Italia, Spania sau Elveţia. „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“ a avut premiera în România pe 25 octombrie şi a înregistrat până acum aproximativ 12.000 de spectatori şi încasări de peste 187.000 de lei, bucurându-se de mare succes în toată ţara.

Festivalul de Film Babel este prima competiţie internaţională destinată filmelor vorbite în limbi minoritare, dialecte sau limbi moarte. Anul acesta, festivalul se desfăşoară sub înaltul patronaj al Parlamentului European, care a recunoscut că această competiţie are un rol important în integrarea minorităţilor lingvistice din Europa.

Lungmetrajul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân / Nu hiu faimos ama hiu armân” constituie o premieră în istoria cinematografiei, fiind primul film în aromână, iar echipa de actori şi realizatori este formată aproape integral din aromâni. Din distribuţie fac parte: Toma Enache, Linda Croitoru, Lică Gherghilescu-Tanaşoca, Teodora Calagiu Garofil, Rudy Rosenfeld, Camelia Şapera, Mara Panaitescu, Nicu Batur.

Sursa: telegrafonline.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here