Film documentar consacrat lui Norman Manea, la Berlinale 2014

0
141
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Norman ManeaFilmul documentar “Le beau danger”, consacrat scriitorului român Norman Manea, va fi prezentat, în perioada 6 – 16 februarie, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (Berlinale 2014), informează Institutul Cultural Român.

Filmul, de 100 de minute, realizat cu sprijinul logistic al Institutului Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii, are ca temă centrală două texte ale autorului Norman Manea, povestirea “Puteam fi patru” şi un fragment din romanul “Plicul negru”, şi are secvenţe cu scriitorul filmate şi în România.

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişti din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european.

“Le beau danger”, o producţie Ann Carolin Renninger, Rene Frolke, în cooperare cu Paolo Benzi. Rene Frolke semnează atât imaginea, cât şi regia.

Scurtă biografie Norman Manea

Unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, Norman Manea (n. 1936) este profesor de literatură europeană şi ‘writer in residence’ la Bard College, New York.

De la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume. El a fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste).

În 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur; în 1993 Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distincţiei de ‘Literary Lion’ al bibliotecii; in 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatură Nonino pentru “Opera omnia”; în 2006, Premiul Médicis Étranger pentru Intoarcerea huliganului.

În 2010 a primit distincţia “Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” din partea guvernului francez, iar în 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here