
Noile norme fiscale UE
Noile norme fiscale UE
Au intrat în vigoare noile norme ale Uniunii Europene care elimină evitarea obligaţiilor fiscale.
Toate statele membre din Uniunea Europeanpă aplică, de la 1 ianuarie 2019, cinci măsuri antiabuz cu caracter juridic obligatoriu, care vizează principalele forme de evitare a obligaţiilor fiscale practicate de marile companii multinaţionale, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene.
Noile norme fiscale UE
Toate statele membre vor putea de-acum să impoziteze profiturile transferate în ţări cu un nivel redus de impozitare în care firma nu are o activitate economică reală, iar aceste norme privesc firmele străine controlate.
Câştigurile în ceea ce priveşte activele precum proprietatea intelectuală, care au fost transferate de pe teritoriul Uniunii Europene, vor deveni impozabile în blocul comunitar, iar normele privesc impozitarea la ieşire.
Deducerile fiscale
Pentru a descuraja firmele să creeze acorduri de îndatorare artificiale menite să reducă la minimum impozitele, statele membre vor putea limita cuantumul dobânzii nete pe care o firmă îl poate deduce din venitul său impozabil.
Firmele vor fi împiedicate să exploateze neconcordanţele din legislaţia fiscală a două ţări diferite din Uniunea Europeană pentru a evita impozitarea.
Statele membre pot folosi mecanismele de evitare a obligaţiilor.
Standardele globale OCDE
Normele se bazează pe standardele globale elaborate de OCDE în 2015 cu privire la erodarea bazei impozabile şi transferul profiturilor.
Acestea au ca scop prevenirea deturnării profiturilor neimpozitate în afara UE.
Citește și
Cum fac turcii bani din orice și obiceiurile culinare turcești
Întrebări mari de la cei mici: De ce folosim bani?
Elevii de nota 10 la BAC și Evaluare, premiați pentru performanță. Câți bani primesc
Înțelepciunea banilor – Pascal Bruckner
Ana Grama