Noi specii de „dragoni pitici” descoperite în Anzi

0
464

dragonTrei noi specii colorate de şopârle colorate şi ţepoase, de doar câţiva centimetri, au fost descoperit într-o zonă mai puţin explorată din Anzi, potrivit Live Science.

Woodlizards – şopârlele de lemn – sunt adesea descrise ca fiind nişte dragoni în miniatură, datorită ochilor iscoditori, pielii viu colorate şi a crestelor zimţate.

Şopârlele de lemn pot ajunge la o lungime de până la 15 centimetri, ceea ce le face cele mai mari şopârle din jungla amazoniană. Potrivit cercetătorilor „culorile şi tiparele pielii șopârlelor le ajută să se camufleze perfect în mediul înconjurător.”

Până în prezent doar 12 specii ale genului Enyalioides, erau cunoscute, cinci dintre acestea fiind descoperite în ultimii şapte ani.

Cele trei noi specii de şopârle au fost descoperite în pădurile tropicale din Peru şi Ecuador de o echipă de cercetători şi a fost raportul publicat în revista ZooKeys. Aceste păduri, de o nemărginită diversitate biologică  sunt situate la altitudini foarte mari şi sunt permanent învăluite în ceaţă.

Echipa, condusă de Omar Torres-Carvajal, de la Muzeul de Zoologie QCAZ din Ecuador, a descoperit, de asemenea, şi celelalte cinci specii de şopârle de lemn, înregistrarte în ultimii ani. În acest context, cercetătorul Torres-Carvajal a declarat că „diversitatea acestor reptile a fost subestimată.”

Fiecare dintre cele trei specii nou descoperite diferă de rudele sale prin caracteristici ale corpului, cum sunt culoarea, forma şi dimensiunea dar şi prin AND –ul mitocondrial.

Noua specie de şopârlă de lemn, numită  E. sophiarothschildae, a fost descoperită în bazinul inferior al râului Huallaga la o altitudine de 1.500 de metri, în nordul republicii Peru.

Celelalte două şopârle descries sunt E.anisolepis şi E. altotambo.

Enyalioides sophiarothschildae – caracterizată de coloritul alb şi solzii de culoare turcoaza fost numită după Sophia Rothschild, donatoare a programului BIOPAT Germania, E.anisolepis, care poate ajunge la 13 centimetri lungime  şi-a primit numele după un termen grecesc anisolepis, care face referire la aspectul său. În cele din urmă, E. Altotambo, se diferenţiază de celelalte specii ale genului prin solzii dorsali netezi şi omogeni. Denumirea sa ştiinţifică privine de la satul unde a fost identificată, Alto Tambo, din provincia Esmeraldas.

Dar acesta nu este sfârşitul, cercetătorul Torres-Carvajal crede că în zona Ecuadorului sunt încă multe astfel de specii care aşteaptă să fie descoperite.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.