
Piramidele egiptene si faraonii
De cate ori nu am ramas fascinati de piramidele egiptene, ce ascund mormintele faraonilor din Egipt? Desi nu se stie nici pana azi cum au fost construite aceste piramide, fascinatia acestora ne uimeste si azi. Acestea sunt ca niste punti intre muritori si zei. Au vrut faraonii sa devina nemuritori? Au dorit ei ca sa le fie descoperite mormintele pe care troneaza si astazi blestemul cazut asupra celor ce au deschis mormintele lor? Care a fost tehnologia impecabila folosita la constructia acestor piramide? Si de ce sunt atatea mistere nedeslusite legate de acestea?
Un grup de cercetatori au facut o noua descoperire in piramida lui Keops: s-au gasit cavităţi uriaşe, de mărimea unui avion, în mijlocul piramidei lui Keops din Egipt. Din anul 2015, echipa analizează interiorul piramidei, folosind tehnologii avansate, non invazive. Acestea permit scanarea monumentului si pot vedea goluri sau structuri interne necunoscute.
Tradiţia construirii de piramide a inceput in Egiptul antic ca o sofisticare a ideii de „mastaba” sau „platforma” ce acoperea mormantul regal. Mai tarziu, au fost folosite mai multe „mastaba”, cum este Piramida in Trepte a Regelui Zoser.
- “Marea Piramida” a fost cea mai inalta constructie din lume mai mult de 43 de secole, pana in secolul al IX-lea in 1889 cand a fost construit Turnul Eiffel. Una dintre primele mentionari asupra existentei si descrierii piramidelor din Egipt a fost facuta de istoricul grec Herodot intr-o carte de istorie scrisa de el. Herodot a vizitat Egiptul in anul 450 I.C. S-au facut speculatii cum ca este o simpla constructie geometrica a unei civilizatii demult disparute. Sau conform teoriilor cum ca ar fi o constructie realizata de civilizatii extraterestre. Cei mai multi arheologi accepta teoria ca piramidele din Egipt au fost cele mai mari morminte ale faraonilor.
-
Ce spun studiile?
Potrivit studiului, ”marele vid”, cum l-au botezat cercetătorii, are cel puţin 30 de metri lungime şi caracteristici similare cu galeria principală, cea mai mare sală explorată a piramidei. Este localizat la 40-50 de metri de Sala Reginei, în inima monumentului.
”Marele vid este închis ermetic, nimic de aici nu a mai fost atins din timpul construcţiei piramidei. „Este o descoperire foarte entuziasmantă”.
Pentru a descoperi acest ”frumos cadou”, ascuns din timpul domniei faraonului Keops, oamenii de ştiinţă au folosit particule cosmice, mai precis muoni (particule elementare create în atmosfera superioară de către radiaţiile cosmice). Atunci când întră în contact cu materia, încetinesc după care se opresc. Dacă muonii au făcut posibilă această descoperire în piramida lui Keops, nu vor fi însă de ajutor pentru a descoperi dacă mormântul lui Tutankamon îl ascunde si pe cel al reginei Nefertiti.
Ionela Moldovanu