Noaptea Literaturii Europene 2018, la Lisabona

0
115

Ediţia de anul acesta a Nopţii Literaturii Europene va avea loc pe 9 iunie, între orele 18.00 şi 23.30, în nouă spaţii diferite din zona Bairro Alto a Lisabonei, şi va include sesiuni de lectură din opera a 14 scriitori europeni, potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român din Portugalia.

Programul complet pentru fiecare țară AICI

De-a lungul serii, începând cu ora 19.00, vor avea loc sesiuni de lectură din opera a 14 scriitori europeni, în interpretarea unora dintre autori şi a 14 personalităţi portugheze.

Sesiunile de lectură, cu intrarea liberă, vor avea o durată de 15 minute şi se vor repeta din jumătate în jumătate de oră, pentru a oferi publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect.

Noutatea de anul acesta este participarea în cadrul Nopţii Literaturii Europene a Companiei Maior, care, sub bagheta compozitorului şi poetului Miguel Azguime, va prezenta, începând cu ora 18.00, la liceul Passos Manuel, un moment artistic de teatru, dans şi muzică, plecând de la poemele unor celebri autori portughezi.

La cea de-a VI-a ediţie a celei mai literare seri din Lisabona, vor participa autori din şase ţări: Cehia, Croaţia, Franţa, Italia, România şi Spania.

Anul acesta, România va fi reprezentată de Radu Sergiu Ruba, invitatul Institutului Cultural Român de la Lisabona.

Autorul român şi omul de radio portughez Gonçalo Câmara vor citi alternativ în limba română şi, respectiv, în limba portugheză, fragmente din romanul autobiografic “O vară ce nu mai apune”.

Cele zece sesiuni de lectură vor avea loc în Claustrul Academiei de Ştiinţe din Lisabona, una dintre cele mai vechi instituţii ştiinţifice naţionale lusitane, fondată în 1779.

În aceeaşi zi, începând cu ora 15.00, în Auditoriul APEL – Asociaţia Portugheză a Editorilor şi Librarilor din cadrul Târgului de Carte de la Lisabona, va avea loc o masă rotundă cu participarea scriitorilor prezenţi la Noaptea Literaturii Europene 2018: Olga Stehlikova (Cehia), Damir Karakas (Croaţia), Laetitia Colombani (Franţa), Errico Buonanno (Italia), Radu Sergiu Ruba (România) şi Felipe Benitez Reyes (Spania). Evenimentul va fi moderat de Pedro Vieira, blogger, autor, ilustrator şi actualul prezentator al programului TV “Ultimul stinge lumina” (RTP3).

Radu Sergiu Ruba (1954, Ardud, jud. Satu Mare) este scriitor, traducător şi jurnalist.

La 11 ani şi-a pierdut complet vederea. A absolvit Institutul pentru Orbi din Cluj şi Facultatea de Limbi Străine, specializarea franceză-engleză, din cadrul Universităţii din Bucureşti. A fost redactor-şef la Revista Litera Noastră editată şi în alfabetul Braille, a publicat numeroase volume de poezie şi proză scurtă şi a apărut în antologii din România, Australia, Bulgaria, Ungaria, Franţa şi Statele Unite.

Romanul din care va citi fragmente, distins cu premiul Academiei Române în 2016, a fost tradus în limba engleză şi publicat pe Amazon sub titlul “Blind man’s light”. Autorul a fost recompensat şi cu alte premii naţionale şi internaţionale, iar în 2008 a fost distins cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler de către preşedintele României. În prezent este realizator de emisiuni la Radio România Actualităţi.

Gonçalo Câmara (1989, Lisabona) este scriitor şi om de radio.

Şi-a început cariera în radio în 2008, la Grupo Media Capital Rádios. A realizat diferite emisiuni, reportaje şi interviuri cu diverse personalităţi din lumea muzicii şi nu numai. Este de asemenea, autor de cronici şi coautor al programului “Ainda Há Quem Queira Escrever/ Încă există oameni care vor să scrie”. În 2013 şi-a lansat prima carte de cronici, denumită “Já dizia o outro/ Deja a spus altcineva”. În prezent scrie un roman despre călătorii.

După modelul din ultimii ani, Noaptea Literaturii Europene a fost integrată în cadrul Sărbătorilor Lisabonei (Festas de Lisboa), eveniment major organizat de primăria oraşului Lisabona alături de firma municipală EGEAC şi dedicat Sfântului Anton, protector al oraşului, ce se bucură anual de 1,5 milioane de spectatori portughezi şi străini şi de o promovare mediatică copleşitoare.

Lonely Planet a desemnat această manifestare drept unul dintre cele mai de succes festivaluri ale lunii iunie, comparabil cu serbarea solstiţiului de primavară din Stonehenge (Marea Britanie) şi cu Regatta Sfântului Ranieri (Italia).

Ana Grama

Jurnal Spiritual

Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/noaptea-muzeelor-2018-documentare-despre-culisele-zece-institutii-muzeale-din-bucuresti/