Noaptea de aprilie la Galeria de artă Grimberg – a patra ediţie a Nopţilor macedonskiene

0
146
grimberg
Noaptea de aprilie la Galeria de artă Grimberg
Miercuri, 30 aprilie, începând cu ora 19:00, la Casa de licitaţie şi galerie de artă Grimberg (Bd. Carol nr. 6) va avea loc cea de-a patra ediţie a Nopţilor macedonskiene: „Noaptea de aprilie”, continuând seria manifestărilor dedicate împlinirii a 160 de ani de la naşterea lui Alexandru Macedonski.

La eveniment vor participa poeta Denisa Comanescu, director editorial al editurii Humanitas Fiction, Mihaela Vargă, critic de artă, Mihai-Daniel Gheorghe, colaborator la Academia Romană şi Irina Macedonski, stră-strănepoata scriitorului Alexandru Macedonski.

Tema „Nopţii de aprilie” va fi „Stilul în artă şi literatură”.

Ea se va desfăşura sub forma unui arc peste timp, de la sfârşitul secolului al XIX-lea – până în prezent. Intâlnirea va avea ca punct de pornire articolul „Despre stil” publicat de Alexandru Macedonski în 1884:

„Dar cea d’intai condiţiune (…) este neapărat întrebuinţarea unui stil simplu; prin stil simplu se înţelege o scriere neîncărcata cu imagini, cu comparaţiuni şi epitete. (…) Stilul, dacă nu înduioşează, dacă nu deşteaptă cugetări într-o ordine superioară, dacă nu smulge zâmbetul său lacrama, dacă nu răpeşte, dacă nu mişca, poate să rămâie tot stil, dar vârful său se întoarce în potriva celui care-l mânuieşte.”

Irina Macedonski:

„Am descoperit articolul «Despre stil» la scurt timp după ce am recitit proza lui Alexandru Macedonski. Aceasta este mai puţin cunoscută astăzi, însă nu mai puţin valoroasă decât poezia să. Proza lui Macedonski m-a surprins prin lejeritatea stilului şi printr-un anumit sentiment de eliberare din «corsetul canonic».

Părea că proza sa ar fi fost scrisă mult mai aproape de timpurile noastre, în vremea lui Cămil Petrescu şi a grupării din jurul cenaclului Sburătorul care a pledat pentru stilul «anticalofil», eliberat de metafore şi epitete, sincronizând, astfel, literatura română cu literatură europeană din acea perioadă.”

La Noaptea de aprilie publicul va asista la o dezbatere care va încerca să răspundă la întrebări precum:

Importanta stilului literar azi mai are puterea să delimiteze curente literare şi orientări estetice aşa cum obişnuia în secolul al XIX-lea şi în perioada interbelică?

Care sunt acei autori contemporani care au inovat la nivel de stil şi astfel şi-au creat propriul public şi recunoaşterea internaţională?

În ce măsură stilul literar şi artistic preferat de un public este, poate, legat de… stilul de viaţă/nivelul de trai?

Mihai-Daniel Gheorghe:

,,Dacă vorbim despre stil la Alexandru Macedonski, vorbim automat despre o manieră de a judeca viaţa în general şi literatură în particular. Scriitorul a fost, am spune astăzi, un om cu stil. De la aspectul vestimentar la croiala ideilor literare, nimic nu a scăpat privirii atente a acestui elegant artist. Macedonski se făcea remarcat, în primul rând, prin prezenţa sa, şi asta înainte ca lumea să îi citească scrierile. Oamenii îl recunoşteau după joben, după costumul-redingota, după cravatele mari de mătase, după bastonul de fildeş şi după lucitoarele inele care îi împodobeau mai mereu degetele.

Acest aspect îngrijit al omului de zi cu zi a trecut şi în literatura să – articole-program ne înfăţişează un estet; este un autor care caută frumuseţea ca formă de sublim în Artă. Macedonski – deşi a scris ciclul Nopţilor – este un poet solar, luminos, diurn. Totul se întâmplă la vedere în operă sa. Faptul că a fost un bun teoretician al literaturii l-a făcut să fie foarte exigent cu propria-i creaţie. Astfel, Macedonski a dat, că nimeni altul, strălucire literaturii noastre, prin artă să cu irizări de diamant.”

Sursa: artline.ro

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.