Nix și Hydra –sateliții lui Pluto

0
319

nixCercetătorii au descoperit Nix și Hydra în 2005, cu ajutorul unor imagini surprinse de telescopul spațial Hubble.

Nava spațială Noi Orizonturi a capturat imagini cu cei doi dintre cei cinci sateliți cunoscuți ai planetei Pluto, în perioada 27 ianuarie – 8 februarie, la o distanță cuprinsă între 201 milioane până la 186 milioane kilometru, conform http://www.space.com/

NASA a lansat pe 18 februarie,  la  o zi după împlinirea a 85 de ani de la descoperirea planetei Pluto de astronomul american Clyde Tombaugh, un filmuleț în care sunt prezentate detaliile sistemului Pluto. „ Este palpitant să observăm sistemul lui Pluto, pe măsură ce sonda se apropie de întâlnirea în punctul maxim cu planeta, pe 14 iulie”, a declarat John Spencer, membru al echipei New Horizons – Noi Orizonturi.

Hydra este cel mai cunoscut satelit al planetei pitice. El face o rotație completă în jurul lui Pluto în 38 de zile, la o distanță de 64.700 km. Nix se află la 48.700 km depărtare de Plutro și parcurge o orbită completă a fiecare 25 de zile.

Alți doi sateliți ai lui Pluto,  Styx și Kerberos, de dimensiuni mai mici ca  Nix și Hydra,  sunt mult prea vagi și nu au putut fi surprinși de imaginile  capturate de camera sondei spațiale.

Charon, primul satelit al lui Pluto, descoperit în 1978, apare suprapus cu Pluto, creând o pată neclară de culoare albă.  Satelitul Charon având un diametru de 1.207 km, are dimensiuni egale cu jumătate din planeta Pluto.

Noile imagini, captate de misiunea Noi Orizonturi, cu ajutorul dispozitivului long-range reconnaissance imager, au adus informații suplimentare referitoare la orbitele sateliților Nix și Hydra.

Misiunea de 700 milioane dolari Noi Orizonturi  a fost lansată în ianuarie 2006.  Va atinge punctul maxim pe 14 iulie, când se va apropia de Pluto la o distanță de 13,600 km. Conform oficialilor NASA msiunea ar putea fi refinanțată și  prelungită până în 2019.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.