România, pe primul loc în UE la nivelul menţinerii educaţiei ridicate între generaţii

0
150
nivelul de educatieNu mai puţin de 82% dintre românii care au avut părinţi cu un nivel înalt de educaţie au reuşit să menţină acest standard ridicat în propria lor educaţie, România situându-se pe primul loc în UE din acest punct de vedere, urmată de Irlanda şi Luxemburg (ambele 79%) şi Cipru (78%), informează un studiu al Eurostat, preluat de Agerpres.

România se situa, în 2011, pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte accederea respondenţilor care au avut părinţi cu o educaţie precară dar cu nivelul înalt de educaţie. Doar 9% dintre românii care au avut părinţi cu un nivel de educaţie scăzut au reuşit să facă studii universitare. 67% au făcut studii medii, iar 23% au avut şi ei o educaţie precară.

Din punctul de vedere al gradului de absolvire a unei instituţii de învăţământ superior în rândul românilor cu părinţi puţin educaţi, situaţia este mai gravă decât în România doar în Ungaria şi Bulgaria (8%). Romaniei ii urmeaza Slovacia, Polonia, Croaţia şi Cehia (7%), în condiţiile în care media UE este de 18%. La polul opus, cele mai semnificative proporţii ale respondenţilor cu părinţi cu educaţie precară care au absolvit studii superioare se înregistrează în Marea Britanie (32%) şi Finlanda (33%).

De asemenea, în aceeaşi categorie de respondenţi cele mai ridicate procente de absolvenţi de studii medii s-au înregistrat în Cehia (83%), Slovacia (78%) şi Polonia (75%). Nivelul de educaţie scăzut s-a păstrat în proporţiile cele mai mari în Malta (73%). A urmat Portugalia (68%), Luxemburg (52%), Italia şi Spania (ambele 50%).

În ceea ce priveşte românii care au avut părinţi cu studii medii, doar 2% au declarat în 2011 că au un nivel de educaţie mai scăzut. Este cel mai mic grad din UE cu excepţia Cehiei (1%). 54% au menţinut nivelul de instruire; 44% au absolvit studii superioare, locul opt în UE din punct de vedere al trecerii la un nivel mai bun de educaţie.

Nivelul de pregătire în cadrul respondenţii cu părinţi cu studii medii s-a păstrat cel mai mult în Cehia şi Slovacia (72%), Croaţia (71%) şi Austria (70%).

Ţările în care s-a înregistrat cea mai accentuată creştere a nivelului de pregătire în a doua generaţie sunt Franţa (56%), Cipru (53%), Irlanda şi Spania (52%) şi Grecia (51%).

România stă mult mai bine la menţinerea nivelului ridicat de educaţie în rândul celor care au părinţi cu studii superioare. Nu mai puţin de 82% au reusit să menţină acelaşi nivel, în timp ce 18% au absolvit studii medii. România este pe primul loc în UE din acest punct de vedere. Ea este urmată de Irlanda şi Luxemburg (79%), Cipru (78%) şi Belgia (76%). La polul opus, procentajul cel mai scăzut de menţinere a gradului ridicat de educaţie al părinţilor s-a înregistrat în Germania şi Malta (50%), Croaţia (52%) şi Cehia (55%).

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here