Nicotina și cofeina sunt folositoare pentru albine

0
259
Nicotina și cofeina sunt folositoare pentru albineSurprinzător, un nou studiu a demonstrat că bondarii ar putea beneficia de pe urma a doi compuși, nicotina și cofeina. Acestea ar ajută albinele să lupte împotriva unui parazit intestinal.

Potrivit unei echipe de cercetători formată din oameni de știință de la Universitatea din Massachusetts și Dartmouth College, bondarii care au consumat toxine naturale găsite în nectarul a plantelor, cum sunt cofeina și nicotina, au fost mai puțin vulnerabili la infecția cu Crithidia bombi, informează http://www.mnn.com/.

Potrivit declarației lui Lynn Adler, unul dintre co-autorii studiului, plantele pot fi „chimiști uimitori. Ele produc compusi biologici numit metaboliți secundari, substanțe chimice cu structură diversificată. Ele nu sunt implicare direct în creșterea și dezvoltarea speciei. Insa acestea sunt folosite pentru a le proteja și pentru a atrage polenizatorii.”

În același timp, consumul acestora a redus activitatea agentului patogen în sistemul digestiv al bondarilor.

Conform publicației Entomology Today, această descoperire ar putea ajuta apicultorii să crească populații de albine mai sănătoase și mai puternice. O alternativă ecologică la insecticide și ierbicide ar putea fi plante companion. Este o metodă prin care se cultivă anumite soiuri de plante în imediata vecinătate a culturilor, pentru a le proteja de dăunători și a atrage insectele benefice.

Albinele joacă un rol esențial în agricultură și economie, dar numărul lor este în scădere din cauza unui set complex de factori, printre care și utilizarea unor substanțe cu rol insecticid intitulate neonicotinoide, după cum relatează Mother Nature Network.  Cercetătorii au observat că în anul 2006, coloniile de albine afectate, au avut o rată de mortalitate de aproximativ 90%. Studii anterioare au identificat, de asemenea și alte cauze posibile ale dispariției efectivelor de albine. Printre motive se numara agenții patogeni, paraziții și factorii genetici.

În 2014, Statele Unite ale Americii a deschis problema efectivelor de albine.

„Polenizatorii contribuie substanțial la economia SUA și sunt vitali pentru menținerea fructelor, legumelor și nucilor în alimentație. De-a lungul timpului s-a remarcat o reducere a efectivelor de insecte polenizatoare, inclusiv albine melifere, albine indigene, păsări, lilieci, și fluturi – din mediul înconjurător. Problema este gravă și trebuie abordată pentru a evita impactul economic asupra sistemului agricol și pentru protejarea sănătății mediului.”

Dar albinele nu sunt singura specie care se bucură de beneficiile nicotinei. În 2012, un studiu a scos la eveală că păsările urbane care au utilizat la construcția cuiburilor  mucuri de țigară au avut mai puțini paraziți intestinali. Studiul, pe lângă faptul că pledat împotriva deșeurilor provenite de la țigări, abandonate pe străzi, a remarcat că aceasta a fost o adaptare interesantă făcută de păsări la un mediu în schimbare.

Tradus de Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here