O viață, mai multe visuri – New York – Orașul care atinge cerul

0
476

New York 5New York – Orașul care atinge cerul – Puncte de referință ale marelui megalopolis – Statuia Libertății și Insula Ellis – Wall Street, Biserica Trinity, National Federal Hall – Locul unde te pierzi în mulțime, dacă asta dorești, sau ieși în evidență prin lux, dacă ai această plăcere/șansă…

Ador orașele care par că nu dorm niciodată. Mă imaginez acolo și îmi place gândul că la orice oră pot da de un om cu care să fac conversație sau de un magazin deschis. Oportunitatea de a merge la concertele unor artiști celebri sau la piese de teatru în care joacă actori mari, văzuți pe micul sau marele ecran, mi se pare, de fapt, un privilegiu. Biblioteci vaste, văzute în fotografii, statui celebre, clădiri renumite, parcuri spațioase… Toate lansează o invitație la relaxare sau la studiu. Taxiurile, mijloacele de transport în comun, limuzinele, marele flux de pietoni și puștanii pe role se află într-o mișcare antrenantă, ce te umple de energie.

New York 4

O viață, mai multe visuri – New York, New York…

Un astfel de oraș este New York. L-am cunoscut din povestirile unei prietene care locuiește acolo de ceva vreme. Încă urmează cursuri de inițiere/perfecționare în limba engleză. Ce e interesant este că acestea se țin la o universitate celebră. Face și voluntariat. Merge la biserică, unde se întâlnește cu cei din comunitatea românească de acolo. Cu ei împărtășește impresii despre lecturi, despre credință sau despre viață, în general. Recent, a început să meargă la bibliotecă. Ei nu îi plac cei din comunitatea sud-americană, preferă popoarele europene sau balcanice, dar eu ador limba spaniolă și simt că mi-ar fi pe plac și vorbitorii acesteia. De fapt, spaniola este a doua limbă oficială în SUA, după engleză. Prietena mea îmi spune că vrea să cunoască americani, cu care să vorbească și să-și pună la punct cunoștințele de engleză. Aici, o înțeleg.

Shopping-ul la Macy’s, magazin uriaș, întins pe 6 etaje, la Bloomingdale’s sau la Century 21 răpește, cu drag, însă, timpul multor femei. Câte nu poți face în New York! Cum mai este mult până voi ajunge acolo, am extras câteva pasaje dintr-un volum dedicat marelui megalopolis. Volumul este semnat de Costanza Poli și a apărut la Editura Univers. Numai citind, ți se face dor, dor ca de un vis de împlinit într-o viață.

New York 3

New York 2

New York – Orașul care vorbește cu cerul

„Văzută de sus, Insula Manhattan seamănă cu o navă hotărâtă să scape din strânsoarea naturii și să se îndrepte spre largul oceanului și spre lumea cealaltă. Însă lumea cea largă a venit către ea, sub forma milioanelor de imigranți care, de-a lungul anilor, i-au schimbat complet fizionomia. Ei au adus limbi, culori, gusturi și forme noi. Prora acestui vas imaginar este Lower Manhattan. Dar, mai întâi, semnalând prezența marelui vas, vedem o corabie și un galion: Insula Ellis și Statuia Libertății.

Pentru mulți, Insula Ellis a devenit, pe drept cuvânt, Insula Lacrimilor. Italienii, irlandezii, polonezii și rușii care au debarcat împreună cu umilele lor lucruri erau examinați și, dacă aveau boli contagioase, erau întorși din drum. Cu toate acestea, de aici mulți și-au continuat drumul spre vastele regiuni interioare sau au făcut un salt mare către California. Dar mulți se îndreptau spre Mica Italie sau Brooklyn. Erau poate așteptați de către rude și prieteni care veniseră înainte pe alte vase și erau acum ‘americani’ cu drepturi depline.

În 1990, îndelung abandonata insulă a fost redeschisă publicului. După renovări majore în valoare de 156 milioane de dolari, este acum un uriaș muzeu în care e spusă povestea a milioane de suflete. De pe Insula Ellis poți vedea Statuia Libertății. Astăzi, uriașa siluetă este privită ca un fel de Madona a tuturor imigranților. Percepția este susținută de versurile faimosului poem de Emma Lazarus, gravate pe soclu la începutul secolului:

Dați-mi-i pe cei osteniți ai voștri, pe cei săraci, pe mulțimile voastre ce tânjesc să respire libertate.

Lady Liberty – dominanta orașului

În realitate, statuia lui Frederic-Auguste Bartholdi a fost concepută ca un dar de la francezi pentru americani. Intenția acestora era de ‘a glorifica Libertatea și Republica, în speranța că aceste valori nu vor pieri’. Dezvelită la 28 octombrie 1886, statuia a trecut printr-un proces de întinerire înainte de aniversarea a o sută de ani. Lady Liberty este o adevărată uriașă. Statuia cântărește 221,5 tone și, incluzând secțiunea de la bază, se ridică la înălțimea de 305 picioare (93 de metri). De la nivelul solului până la coroană sunt 354 de trepte. Cele șapte raze reprezintă cele șapte mări și cele șapte continente.

New York 1

O vizită la Statuia Libertății este o modalitate foarte bună de a începe un tur în New York. Lady Liberty  este cel mai celebru monument din New York. Este emblema supremă a acestui oraș care creează și crește prin nenumărate simboluri. La Insula Ellis și Statuia Libertății se ajunge cu feribotul din Battery Park. Această fâșie verde ce mărginește Fluviul Hudson a fost botezată după linia de tunuri așezată odinioară aici pentru a apăra orașul. Încă se mai poate vizita Castelul Clinton. În 1807, când a fost construit, se afla încă la 109 yarzi în larg, dar depunerile de sedimente au legat-o între timp de uscat.

Battery Park este cam singura întindere de verdeață din Financial District, cunoscut mai mult ca Wall Street. Zidul respectiv a fost construit de coloniștii olandezi din New Amsterdam pentru a marca granița dintre teritoriul indian și teritoriul propriu. Poate că Wall Street e sinonim cu marile finanțe, dar găzduiește și unele dintre cele mai vechi amintiri ale New York-ului, începând cu Biserica Trinity, scoasă în evidență în special de înalta clopotniță în stil gotic.

Biserica Trinity și alte monumente

Structura din prezent este a treia biserică ce stă pe acest loc. Prima a fost ridicată în 1697, fiind una dintre cele mai vechi biserici anglicane din America. Până în 1860 a dominat clădirile din jur.
Monumentul Național Federal Hall oferă o altă mărturie istorică, fiind locul în care, la 1789, George Washington și-a rostit jurământul ca primul președinte al Statelor Unite. Deși eclipsat de zgârie-norii din jur, această clădire neo-clasică este un omagiu impozant și foarte adecvat, cu o mare statuie a președintelui ce deschide drumul spre o expoziție despre constituție.

Nu mai puțin importantă este Federal Reserve Bank, banca guvernamentală a Statelor Unite. Aici există uriașe seifuri pline cu aur. Bursa din New York, înființată în 1792, este centrul lumii financiare globale. Poate că am văzut bursa newyorkeză în nenumărate filme, dar e puțin probabil ca o persoană care nu cunoaște detaliile piețelor financiare să-i înțeleagă mecanismele.”

Muzee, monumente, magazine, piețe, restaurante, poduri spectaculoase, zgârie-nori, universități, teatre, parcuri. New York-ul are de toate. Aici îți poți dezvolta orice pasiune și îți poți satisface orice capriciu. Te pierzi în mulțime, dacă asta dorești, sau ieși în evidență prin lux, dacă ai această plăcere/șansă/numește-o cum vrei 🙂 .

Te invit să citești și Mexic Highlights.
Te-ar mai putea interesa și alte Jurnale de călătorie.

Mihaela Mușetescu