S-a întâmplat în 2 februarie 1896

0
127
 Neculai Beldiceanu
Neculai Beldiceanu

S-a întâmplat în 2 februarie 1896: A murit Neculai Beldiceanu, poet din cercul “Junimii”, arheolog, numismat şi epigrafist amator, renumit pentru săpăturile de la Cucuteni, ca şi pentru colecţia de monede străvechi; tatăl poetului Nicolae N. Beldiceanu.

Citește aici ce s-a întâmplat de-a lungul timpului în 2 februarie

Nicolae Beldiceanu (n. 26 octombrie 1844, Preuteşti, judeţul Suceava – d.  Iaşi) a fost un poet şi prozator român.Urmează cursurile Academiei Mihăilene din Iaşi.

Ca poet a debutat în ziarul lui Hasdeu, „Lumina”. A colaborat la revista „Convorbiri literare”, unde a publicat poezii de factură romantică şi pesimistă, apoi la „Contemporanul”, sub influenţa căruia a scris cele mai bune poezii ale sale (Vechituri, Lăutarul, Amurgul veacului, Dezmoşteniţii).

A mai publicat şi lucrări arheologice, printre care Antichităţile de la Cucuteni (1885). Fiul său, Nicolae N. Beldiceanu (1881-1923), a fost un reputat prozator şi publicist. Beldiceanu a fost în multe privinţe un om interesant. Citea mult şi era pasionat de arheologie, epigrafie, numismatică. A învăţat paleoslava pentru a traduce vechi inscripţii, a strâns o bogată colecţie de hrisoave şi de monede vechi, pe care a lăsat-o Institutului de Geologie din Iaşi.

A descoperit, la Cucuteni, urmele celei mai vechi civilizaţii de pe teritoriul ţării noastre.Singur sau împreună cu profesorul Gr. Buţureanu, a făcut săpături arheologice la Rădăşeni, Preuteşti, Belceşti, Dolhasca, Şiret, Volovăţ, Sârca etc.

Plănuia o lucrare fundamentală pentru istoria ţării, inspirată de Corpus Inscriptionum Latinarum al lui Th. Mommsen.S-a numărat printre fondatorii Societăţii Ştiinţifice şi Literare din Iaşi.

A publicat două lucrări de arheologie, Antichităţile de la Cucuteni (1885) şi Epitaful aflat la Buneşti (1888). În manuscris i-a rămas o lucrare despre Inscripţiile şi notele adunate din mănăstirile Moldovei şi Bucovinei.

Îl interesau istoria pământului, evoluţia speciilor, originea omului. Împreună cu Ediţia Gruber a făcut experienţe psiholo­gice în domeniul „audiţiei colorate”, adică al corespondenţei sunet-culoare. Era membru al Academiei de Ştiinţe din Berlin.

0 7

1 11

2 10

Nicolae Uszkai

Surse:
http://www.poezie.ro/index.php/author/0016303/index.html

Comemorările zilei -Poetul Neculai Beldiceanu și Academicianul Constantin Ciopraga

Perspectiva unui om care a îndrăznit să afirme…


http://jurnaluldedrajna.ro/nicolae-beldiceanu-poet-si-prozator-roman/
http://193.231.13.10:8991/F?func=find-b&request=000007066&find_code=SYS&local_base=BCU10&CON_LNG=ENG

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here