Circa o treime din actuala populație a planetei nu ar fi existat în lipsa antibioticelor, iar viitorul pare că se îndreaptă către o atare direcție. Oamenii din viitor ar muri din cauza unor boli ce astăzi par ușor de tratat, și totul pe fondul rezistenței crescânde a microbilor în fața antibioticelor, se arată într-un studiu prezentat de World Health Organisation (WHO).
„Este o problemă majoră, una comparabilă cu încălzirea globală sau terorismul. Mai mult, nu este doar dificultatea sau imposibilitatea de a mai trata bolile infecțioase, ci și pericolul de a șterge complet progresele efectuate în medicina de profil în ultimii 20-30 de ani”, susține Patrice Courvalin, cercetător în cadrul Institutului Pasteur din Franța. „Fără antibioticele care să anihilize microbii ce reprezintă un risc major pentru persoanele bolnave, chirurgia, transplantul de organe, tratamentele pentru cancer sau leucemie, doar ca un exemplu, ar fi imposibile”, adaugă cercetătorul francez.
„Situația este atât de gravă încât în unele părți ale lumii, luați cazul Indiei, al Pakistanului, Bangladeshului, sud-estul Asiei, America Centrală și de Sud sau chiar al Rusiei, am ajuns la capăt de linie. Nu a mai rămas nimic. Pur și simplu, antibioticele pe care le avem sunt ineficiente și, mai grav, nimic nu pare să le poată înlocui”, afirmă Timothy Walsh, microbiolog în cadrul Universități din Cardiff.
Rezistența la antibiotice se produce în urma modificării codului genetic al microbilor – fapt ce determină întărirea suprafeței acestora, cea atacată în mod normal de antibiotice, permițând germenilor să distrugă antibioticul sau să rămână neatinși de efectele acestuia. Iar această rezistență nu înseamnă decât evoluție, una ajutată inconștient de oameni. Un antibiotic greșit, sau unul luat pentru o perioadă prea scurtă, ori în doze prea mici, nu numai că nu va ucide microbii, dar îi va și întări. Iar de vină sunt considerați doctorii care prescriu antibiotice nefolositoare, mai ales în locurile în care medicamentele se pot obține fără prescripție, așa cum este cazul, spre exemplu, al Asiei sau al Africii. Și nu numai ei. În SUA, mulți fermieri introduc antibiotice în alimentația vitelor pentru ca numărul acestora să sporească, iar asta nu face decât să crească rezistența germenilor.
„Riscăm să ne întoarcem în timp, mai precis în era de dinaintea antibioticelor. Multe boli infecțioase riscă să devină netratabile și extrem de greu de controlat”, se arată în studiul publicat de World Health Organisation (WHO).
Conform datelor oferite de WHO, numai în anul 2012 au fost înregistrate 450.000 de cazuri în care oameni bolnavi de tuberculoză nu au mai răspuns tratamentului cu cele mai puternice antibiotice recomandate în cazul acestei afecțiuni. Dintre aceștia, 170.000 de pacienți au decedat.
„Dacă vom continua în acest mod, marea majoritate a agenților patogeni va deveni rezistentă sau imună la antibioticele cunoscute. Până și meningita și septicemia, boli tratabile astăzi, vor duce la decesul pacienților”, adaugă Courvalin.
„Ceea ce este și mai grav”, susține Timothy Walsh, „este faptul că procesul pare ireversibil. Germenii au devenit foarte sofisticați. Putem, în unele cazuri, să le reducem rezistența la antibiotice, însă nu vom putea să inversăm procesul care a început deja”.
Sursa: stiintasitehnica.ro
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]