Ne afectează tehnologia modernă sănătatea ochilor?

0
221
ochiiTimpul petrecut în fața ecranelor luminoase, fie că e laptop, smartphone, televizor sau tabletă, a crescut simțitor în ultimul deceniu. Știm că modul nostru de viață sedentar are un impact negativ asupra sănătății fizice și mentale. El determina o serie de probleme de la obezitate și atrofierea mușchilor, la tulburări de anxietate și chiar depresie.

Dar ce efect are expunerea îndelungată la ecranele dispozitivelor moderne asupra sănătății ochilor?

„Nimeni nu știe clar, în acest moment, dacă utilizarea prelungită a dispozitivelor digitale provoacă leziuni oculare permanente!” – a declarat dr. Gary Heiting, oftalmolog și senior editor la allaboutvision.com, citat de Digital Trends.

Cu toate astea, simptome ca ochii uscați sau iritabili, vedere încețoșată, oboseala oculară, dureri de cap, gât și de spate sunt cunoscute celor care își petrec mult timp în fața unui calculator sau smartphone.

Un raport de anul acesta al The Vision Council, intitulat Protect Your Eyes from Digital Devices – Protejează-ți ochii de dispozitivele digitale – a constatat că 61% dintre americani au experimentat disconfort ocular după utilizarea prelungită a dispozitivelor electronice .

Disconfortul ocular este caracterizat de senzație arsură sau mâncărime la nivelul ochiului;  ochii inflamați și roșii, senzație de uscăciune; vedere neclară sau dublă, sensibilitate la lumină; dificultate de focalizare a obiectelor; spasme oculare și chiar durere la în jurul unuia sau ambilor ochi.

Pentru că emit lumină HEV – lumina vizibilă de energie înaltă, numită  și lumină albastră, ecranele dispozitivelor moderne pot afecta ochii permanent.

 „Furnizorii de servicii medicale oftalmologice sunt preocupați de efectele potențial nocive ale luminii  de înaltă energie emise de dispozitive digitale, deoarece studiile de laborator au demonstrat că expunerea la niveluri ridicate de lumină HEV poate deteriora țesutul retinei, fiind asociată cu degenerescența maculară, principala cauză a pierderii vederii la adulti în vârstă.”, a competat medicul oftalmolog Gary Heiting.

Specialistul atrage atenția la cantitatea de lumină albastră la care ne expunem zilnic. Acesta precizează că lumina HEV pe care o persoană o primește depinde de factori precum tehnologia ecranului, dimensiunea ecranului, luminozitatea ecranului, distanța dintre ecran și utilizator, precum și durata de utilizare.

Conform unor studii, Bureau of Labor Statistics SUA, precizează că, în medie o persoană doarme 7. 7 ore pe noapte. In același timp un raport din 2014 al lui Mary Meeker, menționează că un american, cu vârsta cuprinsă între 16 și 44 de ani, își petrece 7. 4 ore cu ochii în ecranul unui dispozitiv.

Raportul The Vision Council arată că o treime dintre adulti își petrec mai mult de 9 ore în fiecare zi pe dispozitive digitale.

Ei delimitează o serie de diferențe clare între generații

În ultimii 15 ani, lumea a asistat la o explozie a cazurilor de miopie. Un sfert din populatia lumii, adică 1,6 miliarde de oameni, suferă, în prezent, de o formă de miopie, potrivit Institutului de Miopie, informeză The Atlantic. În cazul în care nu sunt controlate, aceste numere sunt estimate să ajungă la o treime din populația lumii până în 2020.

Cu toate că nu s-a stabilit exact care sunt efectele expunerii pe termen lung la lumina HEV , nu există nici o îndoială că orele prelungite petrecute în fața ecranelor, suprasolicită ochii. De aceea specialiștii ne dau câteve sfaturi, prin care ne putem proteja ochii:

Păstrați o distanță de lucru confortabilă față de ecranul calculatorului.

La fiecare 20 de minute, luați o pauză de 20 de secunde; priviți în depărtare – la apriximativ 20 de metri distanță. Aceasta se numește „regula 20-20-20″, care prevenirea oboselii ochilor. Ca să vă amintiți când trebuie să luați pauza, puteți apela la aplicația web gratuită Protect Your Vision.

Purtați ochelari de protecție. Există o serie de mărci de lentile de ochelari. Ele pot reduce expunerea la lumină HEV atunci când se utilizează dispozitive digitale.

Nu amânați vizita la medicul oftalmolog!

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.