Salvați de români după 15 zile de coșmar, în derivă pe mare | VIDEO

0
113
nava "Ştefan cel Mare"Aproape 100 de migranți sirieni, printre care și un bebeluș de 28 de zile, fugiți din țara lor din cauza războiului, se aflau pe o barca in derivă, în apele teritoriale italiene. Ei au fost observați la timp pentru a fi salvați de echipajul navei-amiral a Poliției de Frontieră Române „Ştefan cel Mare”, aflată în misiune, informează Poliția de Frontieră.

Poliţiştii de frontieră de pe pe nava „Ştefan cel Mare” MAI 1105, aflată în misiune în Italia, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune AENEAS 2013, coordonată de Agenţia FRONTEX, au salvat 95 de migranţi sirieni aflaţi pe un pescador de mici dimensiuni, supraglomerat şi în derivă.

Scopul principal al Operaţiunii Maritime Comune AENEAS 2013 este de combatere a migraţiei ilegale la frontierele externe maritime ale Uniunii Europene.

Misiunea de salvare – nava „Ştefan cel Mare”

În noaptea de 7 spre 8 august 2013, nava „Ştefan cel Mare” se afla în misiune de patrulare, în cadrul Operaţiunii Maritime Comune AENEAS 2013 coordonată de Agenţia FRONTEX (Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene). Aceasta a detectat şi interceptat, un pescador de mici dimensiuni, aflat în derivă în apele teritoriale italiene. La bordul navei se aflau foarte multe persoane.

Ambarcatiunea Zodiac Hurricane de la bordul navei aflate în misiune a fost trimisa pentru a identifica pescadorul. Politiștii de frontiera au constatat ca o barcă din lemn, de dimensiuni mici, fără pavilion, supraîncărcat cu migranţi şi care plutea în derivă.

Bebeluș de 28 de zile, la bord

În urma evaluării situaţiei de la faţa locului, poliţiştii de frontieră români au decis ca migranţii să fie aduşi la bordul navei de misiune.

Astfel, toţi cei 95 de imigranţii au fost transferaţi la bordul navei „Ștefan cel Mare”. Acolo, personalul Poliţiei de Frontieră Române le-a acordat asistenţă şi primul ajutor.

Imigranţii, 42 de bărbaţi, 16 femei şi 37 minori (cel mai mic în vârstă de 28 de zile), au declarat că sunt sirieni şi ca intentionau să ajungă în Sptaţiul Schengen. Aceştia au spus că au petrecut 15 zile pe mare, din Siria pâna în momentul depistarii de catre politistii de frontiera romani.

Operațiunea de salvare s-a desfășurat în siguranţă atât pentru migranţi, cât şi pentru echipaj, a comunicat Poliția de Frontieră.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.