
Nava şcoală „Mircea” se întoarce mâine din marşul anual de instrucţie, după 15 zile în care studenţii Academiei Navale au învăţat tainele meseriei pe mare.
A fost un voiaj pe care, cu siguranţă, nu-l vor uita după ce nu vor mai fi lupi de mare. Şi asta pentru că, alături de ei, a fost şi mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, care a ţinut să ajungă, astfel, la muntele Athos.
Icoana Prodomiţa
Delegaţia marinarilor militari a cuprins 90 de persoane. Ea a adus pe Sfântul Munte Athos, la schitul românesc Prodromul, spre sfinţire, copia icoanei Prodromiţa, pictată la Bucureşti pentru biserica ce se construieşte, în prezent, în curtea Statului Major al Forţelor Navale.
Originalul icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodomiţa” a ajuns tot pe calea apelor. Ea a fost adusa de la Iaşi la schitul românesc Prodromul de pe Muntele Athos, în urmă cu 150 de ani.
Într-o procesiune impresionantă, marinari, preoţi, diaconi dar şi preoţi români de pe muntele Athos au urcat cale de 4 kilometri. Căldura a fost infernală. Icoana Maicii Domnului a fost apoi sfinţită de stareţ şi aşezată lângă icoana originală a Prodromiţei.
În urmă cu 90 de ani
Slujba de priveghere pentru hramul schitului românesc a ţinut 12 ore, timp în care marinarii au asistat cu smerenie, s-au rugat şi au asigurat pe rând, garda de onoare.În timp ce mitroplitul Teofan al Moldovei şi delegaţia lui de preoţi, împreună cu contraamiralul de flotilă dr Coneliu Bocai, comandantul marşului, au fost primiţi de conducerea sfântului munte, cadeţii au vizitat, impresionaţi, mânăstirile Marea Lavră, Iviru, Vatoped,schitul Sf Andrei şi peştera Sfântului Atanasie.
Nava şcoală „Mircea”, escală la muntele Athos
Stareţul mânăstirii Vatoped şi mai mulţi preoţi s-au deplasat special la malul mării. Impreună cu mitropolitul Teofan, au oficiat slujba de plecare a navei şcoală „Mircea”.
La desprinderea de ţărm, în semn de respect şi cu pioşenie, cadeţii au salutat marinăreşte toate feţele bisericeşti care i-au petrecut precum şi toate mănăstirile aşezate cu faţa spre nava şcoală. Ultima escală la muntele Athos a marinarilor români s-a petrecut în urmă cu 90 de ani; ei se aflau pe vaporul „Principesa Maria” care avea la bord elevi ai Şcolii de Marină.
Sursa: Evenimentul Zilei