Naşterea prin cezarianǎ cauzează modificări epigenetice

0
153

Modalitatea prin care nasc mamele poate avea impact asupra celulelor stem ale nou născuţilor. Statistic, persoanele născute prin cezarianǎ prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli autoimune. Este încă incert faptul dacă acest aşa-zis mecanism epigenetic reprezintă o problemă temporară sau va dăinui peste timp.

cezariana_sfaturiÎn ziua de azi, rata naşterilor prin cezarianǎ la cerere a crescut drastic la nivel mondial şi a devenit cea mai banală şi mai frecventă intervenţie chirurgicală la femeile fertile. Numeroşi oameni născuţi prin cezarianǎ suferă de astm, diabet de tip 1, obezitate şi de boala celiacă.

Mecanismele biologice care predispun un făt sau un nou născut să capete anumite boli pe parcursul vieţii sunt complexe şi depind atât de factorii genetici, cât şi de cei ce ţin de mediul înconjurător. Marea preocupare a cercetătorilor în domeniul biologiei moleculare este dacă modalitatea prin care sunt născuţi copiii influenţează modificarea epigenetică celulară din structura de ADN.

Aceste modificări apar din cauza factorilor de mediu care afectează codul genetic. Astfel, genele pot fi stimulate să se adapteze funcţiilor corpului, urmărind necesitǎţile mediului înconjurător. Este bine cunoscut faptul că substanţele toxice şi dietele pot cauza modificări epigenetice, care, în anumite situaţii se moştenesc.

Momentan se fac analize de laborator privind degradarea epigenetică a celulelor stem din sângele recoltat în timpul naşterii din cordonul ombilical. S-au efectuat astfel de analize pe 43 de sugari, dintre care 18 născuţi prin cezariană. Rezultatele indicǎ diferenţe epigenetice specifice între cele două grupuri de nou născuţi în aproape 350 de zone de ADN, inclusiv gene responsabile cu procesele de metabolizare şi boli imune.

În timpul unei naşteri naturale, fătul este expus la un nivel crescut de stres, dar care va pregăti, într-un mod pozitiv, copilul nenăscut pentru viaţa din afara uterului, spun medicii specialişti pediatri. Această activare a sistemelor de apărare ale fătului nu se produce şi în cazul în care naşterea prin cezarianǎ are loc înainte de începerea travaliului, care, la rândul său, ar putea fi o posibilă cauzǎ pentru diferenţele remarcate între grupuri.

Prin acest studiu, cercetătorii atrag atenţia asupra importanţei acordate în înțelegerea modului în care cezariana poate avea impact în expresia genelor din celulele stem sanguine și funcția sistemului imunitar în ceea ce privește starea de sănătate de-a lungul vieţii. Nu se ştie încă dacă diferențele găsite la copiii studiaţi va rămâne o problemă de lungă durată, și dacă vor prezinta riscuri de îmbolnăvire pe viitor. Specialiştii continuǎ să facă cercetări amănunţite în domeniu.

Sursa: medicalxpress.com/news

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.