NASA prezice sfârșitul civilizației noastre: o catastrofă (greu) de evitat

0
288

„Civilizația noastră ar fi pe cale de dispariție”, anunță NASA printr-un studiu realizat de către cercetători, care au sugerat că există mai multe criterii ce ar putea antrena dispariția civilizației noastre în decurs de cinsprezece ani. Să credem oare acest lucru?

nasaCivilizațiile se duc și vin, mărturie stând istoria lumii. Imperiul Roman, Hanul Chinei, Sumer, Babylon, faraonii din Egipt și multe altele, au dispărut. Cauzele sunt multiple, în mod cert, dar există posibilitatea de a prezice unele dintre ele.

Cauza cea mai cunoscută reiese dintr-un studiu efectuat de o echipă multidisciplinară, bazat pe calcule matematice aplicate științelor umaniste, finanțate de NASA.

Factori multipli aflați la originea declinului marilor civilizații

Studiind cazurile precedente, echipa de cercetători a identificat factorii care stau la originea declinului marilor civilizații: populația, climatul, apa, agricultura și energia. Declinul se produce atunci când acești factori converg pentru a provoca două elemente cruciale:

– Împuținarea resurselor ca urmare a presiunii create asupra capacității de încărcare ecologică (nivelul maxim de populație dintr-o zonă). În traducere: prea mulți oameni pe pământ în raport cu resursele disponibile (hrană, apă, materie primă necesară pentru a menține o societate civilizată);

– Stratificarea societății între elite (bogații) și mase (săracii). Acest fenomen ar fi jucat rolul

principal al declinului civilizațiilor din ultimii 5000 de ani. În traducere: o discrepanță prea mare între cei care controlează bogația și celelalte lucruri. Aceasta desemnează în egală măsură clivajul între ţările bogate și cele sărace.

Distribuție de resurse și consum de energie

Cercetătorii au creat diferite scenarii care evidențiază faptul că oamenii de elită (care dețin monopolul asupra bogățiilor) sunt protejați pe o perioadă mult mai lungă de timp împotriva catastrofelor naturale față de oamenii de rând și că sunt tentați să trăiască în continuare ca și cum nimic nu s-ar întâmpla, în ciuda dezastrelor previzibile. În traducere: în cazul de față, aceasta ar putea însemna, de exemplu refuzul de a accepta realitatea schimbărilor climatice și a luării de măsuri necesare înainte de a fi prea târziu.

Deși oamenii de știință consideră că este „greu de evitat”, totuși  un dezastru nu este în totalitate inevitabil, în condițiile în care se iau măsurile structurale atât de necesare.

Cele două soluţii-cheie sunt: să se asigure distribuția mai echitabilă de resurse și să se reducă în mod drastic consumul de energie pe bază de resurse regenerabile … reducându-se creșterea populației. Toate acestea ar putea duce la instalarea unei civilizații mai stabile.

Sacrificiile necesare în supraviețuirea civilizației noastre

Deci, ce facem?

Nu este prima dată când instabilitățile dintre Nord și Sud, exploatarea excesivă a resurselor neregenerabile și suprapopularea sunt de  punctat. Noutatea este că un model matematic le-a descris ca fiind cauzele principale care au dus la declinul civilizației actuale.

Este oarecum ca la schimbarea climatică. Pe de o parte sunt cei care scot în evidență cifrele și timpul, pe de altă parte alții care explică prin formula A+B că aceasta nu există. Și cei cărora nu le pasă de rezultat și pur și simplu nu vor să se schimbe.

În plus, fiecare societate are propriile ei mecanisme de apărare și inerție: cei care beneficiază de această situație dețin controlul și deci ei ar putea schimba lucrurile într-o manieră „flexibilă”.

Problema care se ridică ar fi dacă știm ce sacrificii individuale și colective trebuie să ne asumăm pentru schimbarea necesară în supraviețuirea civilizației noastre.

Sursa: leplus.nouvelobs.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.