NASA caută viaţa pe Europa, misterioasa lună a lui Jupiter

0
403

o-europa-jupiter-facebook-465x390NASA are în vedere trimiterea unei misiuni robotizate pe Europa, unul dintre sateliţii giganticei planete gazoase Jupiter, o lume pe care se află un ocean şi care ar putea adăposti forme de viaţă, a anunţat luni Charles Bolden, administratorul Agenţiei spaţiale americane.

Europa este cel de-al şaselea satelit al lui Jupiter şi cel de-al patrulea ca mărime din sistemul nostru solar. Spre deosebire de un alt satelit jupiterian, Io, a cărui suprafaţă este acoperită de vulcani şi scurgeri de lavă, suprafaţa Europei este complet îngheţată. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că sub gheaţa de la suprafaţa satelitului poate exista un ocean de apă în stare lichidă, relatează Agerpres, citând AFP.

În adâncurile acestui ocean ar putea exista viaţă extraterestră, probabil similară coloniilor de microbi şi bacterii de pe Pământ, din adâncul oceanelor. Mediul din oceanul Europei ar putea fi similar cu al oceanelor adânci cu izvoare hidrotermale de pe Pământ sau cu Lacul antarctic Vostok.

NASA va alege instrumentele care vor fi instalate la bordul sondei ce va fi trimisă spre Europa în cursul primăverii şi apoi va trece la următoarea etapă de pregătire a misiunii, conform lui Charles Bolden.

Agenţia spaţială americană a lansat deja, în 2011, o sondă spre Jupiter – sonda Juno care va ajunge la destinaţie în iulie 2016.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.