NASA a făcut publice aproape 10.000 de imagini-document din timpul misiunilor Apollo pe Lună | GALERIE FOTO

0
776

nasa4

La 46 de ani de când un om a pășit pentru prima dată pe Lună, NASA a făcut publice peste 8.400 de fotografii care surprind momentul istoric, scrie Daily Mail

Potrivit teoriilor conspirave, aselenizarea n-a existat în realitate, ci ar fi pusă în scenă într-o bază militară americană. Imaginile pe care NASA le face publice demontează fără urme de îndoială acest tip de argumente.

nasa1

Fotografiile au fost făcute de Armstrong şi Aldrin în timp ce ieşeau din modulul lunar Apollo şi au surprins dificultatea coborârii pe o scară, în absenţa gravitaţiei.

Alte imagini familiare publicului larg prezintă urmele paşilor astronauţilor americani pe Lună şi imagini cu Terra văzută de pe Lună.

Sunt și imagini mai puţin cunoscute, care prezintă peisajul lunar şi diverse momente în care astronauţii americani colectau probe de pe scoarţa selenară, în jurul modulului lor spaţial.

nasa2

În 16 iulie 1969, echipajul format din Neil Armstrong (comandant), Edwin Buzz Aldrin (pilotul modulului lunar Eagle) şi Michael Collins (pilotul modulului de serviciu) şi-a început misiunea. Apollo 11. Cei trei astronauţi s-au instalat în faţa modulului de comandă Columbia al navetei ataşată rachetei lansatoare Saturn V şi au pornit la drum.

Racheta de 111 metri lungime a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. După patru zile, la ora 20:18 GMT, Aldrin a confirmat că modulul lunar Eagle se desprinsese de Columbia şi ajunsese pe Lună. Într-o zonă denumită Marea Liniştii. Colegul Michael Collins rămăsese pe Colmbia, zburând pe orbita Lunii.

nasa3
La 20 iulie, ora 02:50 GMT, Neil Armstrong a ieşit din modul pe o scară care s-a dovedit prea scurtă. A trebuit să sară pentru a ajunge pe solul lunar, pe care l-a atins la ora 02:56 GMT.

“Este un pas mic pentru om, dar un salt gigant pentru omenire”, a spus comandantul. După aproximativ 20 de minute, a coborât şi Aldrin. În două ore, 36 de minute şi 21 de secunde, astronauţii au strâns circa 22 de kilograme de roci pe care le-au adus pe Pământ. Dar nu au uitat să lase acolo, drept amintire, un drapel american şi o placă de oţel cu un mesaj de pace, semnat de preşedintele Richard Nixon. Şeful statului a avut grijă ca, după confirmarea aselenizării, să intre în direct, de la Casa Albă, cu astronauţii.

La 24 iulie, după opt zile de misiune (195 de ore, 18 minute şi 35 de secunde), echipajul s-a întors pe Terra. Au trecut 40 de ani de când astronautul Neil Armstrong a îndeplinit visul oricărui om al Planetei. Primul pas pe Lună a permis SUA să se impună în faţa URSS în cursa spaţială. America anilor ’60 înţelesese destul de bine ambiţiile politice ale Washingtonului.
nasa5 nasa6 nasa7 nasa8 nasa9
 Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here