NASA, 60 de ani de la începerea activității: Pioneer 1, primul pas al omului pe Lună sau lansarea telescopului Hubble

0
137
NASA, 60 de ani de la începerea activității: Pioneer 1, primul pas al omului pe Lună
NASA, 60 de ani de la începerea activității: Pioneer 1, primul pas al omului pe Lună

NASA, 60 de ani de la începerea activității: Pioneer 1, primul pas al omului pe Lună

Administraţia naţională pentru problemele aeronauticii şi cercetarea spaţiului cosmic (NASA) şi-a început oficial activitatea la 1 octombrie 1958.

Evenimentul a avut loc în contextul concurenţei americano-sovietice pentru cucerirea spaţiului. După ce, la 4 octombrie 1957, Uniunea Sovietică a trimis primul său satelit în spaţiu cu Sputnik 1, preşedintele american de atunci, Dwight D. Eisenhower, a cerut Congresului să creeze o agenţie spaţială civilă.

Agenția s-a format în 29 iulie 1958, iar el a semnat legea de creare a NASA, în care se preciza: „Congresul declară că este politica Statelor Unite ca activităţile din spaţiul cosmic trebuie să fie dedicate scopurilor paşnice şi în beneficiul întregii omeniri”.

NASA, 60 de ani de la începerea activității: Pioneer 1, primul pas al omului pe Lună

Ca instituţie, NASA este succesoarea unei structuri anterioare, Comitetul consultativ naţional pentru aeronautică (NACA, National Advisory Committee for Aeronautics). La acea dată, personalul număra doar 8.000 de angajaţi şi avea un buget anual de 100 de milioane de dolari, relatează Agerpres.

În momentul începerii activităţii, NASA a moştenit trei laboratoare de la fosta structură: „Langley Aeronautical Laboratory” (înfiinţat în 1918), „Ames Aeronautical Laboratory” (înfiinţat lângă San Francisco, în 1940), respectiv „Lewis Flight Propulsion Laboratory” (care funcţiona din 1941 şi avea sediul la Cleveland, Ohio). Acestora li se adaugă alte două mici laboratoare pentru teste, situate la Muroc Dry Lake, în deşertul California, respectiv pe Insula Wallops, Virginia.

Prima lansare NASA: misiunea Pioneer 1

La 11 octombrie 1958, are loc prima lansare NASA: misiunea Pioneer 1. Un alt succes al primului an de funcţionare l-a constituit lansarea Pioneer 3, primul satelit american ce a atins o altitudine de aproximativ 102.000 km. Primul mare program în domeniul aeronauticii şi al aplicaţiilor spaţiale l-a constituit Programul Mercur, prin care s-a urmărit dacă oamenii pot supravieţui în spaţiu.

La 5 mai 1961, astronautul Alan B. Shepard Jr. a devenit primul american în spaţiu când a pilotat Freedom 7 într-un zbor suborbital. În anul următor, la 20 februarie, John Glen a fost primul american pe orbită în jurul Pământului, într-un zbor de 5 ore cu Friendship 7.

Primul zbor cu echipaj uman

A urmat Programul Gemini. Primul zbor cu echipaj uman al proiectului Gemini a fost Gemini III, care a avut loc la 23 martie 1965.

În anii următori, NASA şi-a concentrat eforturile către zborurile spre Lună, prin Programul Apollo, în contextul în care, la 25 martie 1961, preşedintele John F. Kennedy a declarat că, până în 1970, SUA ar trebui să poată trimite oameni pe Lună şi înapoi pe Terra în condiţii de siguranţă.

Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună

Punctul culminant al acestei iniţiative l-a reprezentat misiunea Apolo 11, din anul 1969, când s-a reuşit trimiterea primului om pe Lună. Neil Armstrong a fost comandantul navei Apollo 11, care la 16 iulie 1969 a fost lansată de la baza Cape Kennedy.

La 20 iulie 1969, Neil Armstrong a fost primul pământean care a păşit pe Lună, moment în care a rostit faimoasele cuvinte: ”Un pas mic pentru (un) om, un salt uriaş pentru omenire”.

A fost urmat de Buzz Aldrin. Au fost amplasate pe Lună instalaţii de cercetare, fiind prelevate probe de praf selenar; totodată, a fost dezvelită o placă memorială, rămânând înfipt în solul selenar un drapel al SUA. Întoarcerea modulului ”Eagle”, recuplarea cu nava, îmbarcarea astronauţilor şi întoarcerea pe Terra au decurs conform planului. Aterizarea pe Terra a avut loc la 24 iulie 1969.

Skylab, prima staţie spaţială americană

Skylab a fost prima staţie spaţială americană, construită de NASA şi lansată la 14 mai 1973 de la Centrul Spaţial John F. Kennedy din Florida.

NASA a dus muncă de pionierat şi în ce priveşte lansările de sateliţi. Generaţiile Echo, Telstar, şi Syncom au revoluţionat comunicaţiile prin intermediul acestei facilităţi.

Navetele spaţiale au devenit un obiectiv major al NASA spre sfârşitul anilor 1970 şi în anii 1980. Proiectate să fie vehicule ce se pot lansa frecvent şi devin reutilizabile, patru navete spaţiale au fost construite până în 1985.

Colaborarea dintre Rusia şi SUA

În 1995, a început din nou colaborarea dintre Rusia şi SUA, care continuă şi în prezent, Rusia şi SUA participând , alături de alte trei mari agenţii spaţiale JAXA (Japonia), CSA (Canada) şi ESA (o asociaţie de mai multe ţări europene), la construirea celei mai mari staţii spaţiale, Staţia spaţială internaţională (International Space Station- ISS).

În ziua de 24 aprilie 1990, telescopul Hubble a fost plasat pe orbită de către naveta spaţială Discovery, la 548 km deasupra Pământului, potrivit www.nasa.gov. Telescopul spaţial este rezultatul colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Trei tragedii majore

Pe lângă numeroasele reuşite, istoria NASA a cunoscut şi trei tragedii majore. Prima, la 27 ianuarie 1967, în cadrul misiunii Apollo 1, a dus la moartea echipajului de trei persoane.

La 28 ianuarie 1986, naveta spaţială Challenger s-a dezmembrat la 73 de secunde după lansare, ceea ce s-a soldat cu moartea celor şapte membri ai echipajului.

Cea de-a treia s-a petrecut la 1 februarie 2003, când naveta spaţială Columbia s-a dezintegrat deasupra Texasului în timpul reintrării în atmosfera Pământului, toţi cei şapte membri ai echipajului au murit.

Citește și:

NASA se pregăteşte pentru prima sa misiune spre Marte
Marea Pată Roşie de pe Jupiter. Imagini uimitoare publicate de NASA | GALERIE FOTO
De ce se teme omul care a făcut hărţile cu coordonatele Terrei trimise de…
NASA vrea internet în tot Sistemul Solar. Primul pas a fost făcut: Stația Spațială
Inventate de NASA, folosite de noi toți: Zece invenții pentru astronauți devenite bucuri comune

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.