PERFORMANȚĂ. Cinci români au escaladat Vârful Nanga Parbat, din Himalaya

0
215

Nanga ParbatCinci alpiniști români au escaladat cu succes Vârful Nanga Parbat, din Himalaya. Ei au reuşit performanţa să urce pe cel mai dificil traseu posibil, mai exact pe Rupal, cel mai abrupt versant al muntelui. La capătul misiunii, care a durat peste o lună şi temerarii au înălțat steagul României la 8.126 de metri, în Pakistan.

Zsolt Torok, Marius Gane, Teo Vlad, Aurel Sălășan si Bruno Adamcsek au ajuns la 19 iulie pe Nanga Parbat. Astfel, au devenit cea de-a noua echipă din lume care a depăşit cota 8000 de metri pe muntele respectiv.

Alte două expediţii româneşti pe acelaşi masiv nu au mers atât de departe. Misiunea din acest an a fost un proiect 100 la sută românesc.

„Nanga Parbat este o mare parte din istoria alpinismului. Intr-adevăr, mă simt onorat că sunt unul dintre cei puțini care au reușit să urce acolo sus. Sunt foarte puțini alpiniști care au reușit să ajungă pe Nanga Parbat, față de Everest, față de alți munți… Sunt foarte mulți care au murit acolo”, spune Zsolt Torok, liderul echipei.

 Dintre cei 200 de alpinişti care au atins până acum acest vârf, mai puţin de 20 au ales traseul pe versantul Rupal, adica varianta cea mai dificilă.

„Este cea mai mare performanță a alpinismului românesc de până acum, în toată istoria lui”, afirmă Eugen Popescu, managerul proiectului.

În drumul lor, alpiniștii au trecut foarte aproape de locul unde talibanii pakistanezi au comis un atentat soldat cu 11 morţi. Românii au scăpat ca prin urechile acului, pentru că au schimbat în ultimul moment traseul de escaladă.

Acum, ei plănuiesc, deocamdată, să se odihnească. Ei vor petrece ceva timp alături de familie și prieteni, înainte să se gândească la noi provocări.

Sursa:  Digi 24

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.