Nailonul. Știați că…?

0
424

NailonulCuvântul ”nailon” provine din englezescul ”nylon”. Originea acestui cuvânt are mai multe etimologii. Unii susțin că ”nylon” provine de la ”NY” (New York) și ”LON” (London); alții spun că provine de la inițialele soțiilor celor cinci chimiști inventatori. Aceasta este și cea mai plauzibilă variantă. În mai multe dicționare apare varianta că este un acronim format din inițialele prenumelor soțiilor chimiștilor de la DuPont de Nemours care au colaborat la inventarea materialului: Nancy, Yvonne, Louella, Olivia și Nina.

Nailonul este un material format dintr-un grup de fibre textile din polimeri sintetici. Acestia sunt cunoscuți sub numele de poliamide. Este primul polimer sintetic cu succes comercial datorită calităților sale: ieftin, ușor, fin și tare.

Pe 28 februarie 1935, Wallace Carothers împreună cu o echipă de chimiști-cercetători din cadrul companiei DuPont au produs pentru prima dată nailonul. Carothers era liderul de echipă de la Stația Experimentală DuPont; el se ocupa cu cercetările în chimia organică, în special polimeri.

Bill Pittendreigh de la DuPont, alte corporații și cercetători individuali au lucrat intens în primele luni ale celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a găsi o cale de a înlocui mătasea asiatică și cânepa din parașute cu nailon. S-a mai folosit pentru a fabrica roți de cauciuc, corturi, frânghii, pelerine și alte obiecte militare. După război, din pricina crizei de mătase și nailon, s-a folosit materialul de la parașutele din nailon pentru a se croi rochii.

În muzică, firele de nailon s-au folosit ca și coarde pentru chitară. Olga Coelho a fost cea care a încercat pentru prima dată coardele de nailon pe scena din New York în anul 1944.

Nailonul este un material care se folosește în multe domenii printre care și în modă.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here