Muzica clasică – coloana sonoră a inteligenței?

0
2986

clasicAntonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, George Frideric Hadel, Frédéric Chopin, Edvard Grieg, Giuseppe Verdi și Felix Mendelssohn sunt doar câțiva dintre ce mai mari compozitori de muzică clasică cunoscuți de lumea întreagă. Considerată o alegere sofisticată, muzica clasică este muzica savantă, muzica cultă și este văzută ca o alegere cultivată.  Este  considerată muzica oamenilor inteligenți.

În timp ce majoritatea oamenilor ascultă regulat muzică clasică de plăcere sau pentru relaxare, unele cercetări sugerează că ascultarea muzicii clasice ne poate face mai inteligenți și de a ne dezvolta capacitatea de concentrare, se arată pe BBC Science.

Un motiv pentru muzica clasică este asociată cu o intensificare a dezvoltării capacității creierului   – învățare, atenție și memorie – este concluzia un unui studiu numit efectul Mozart.

Termenul de efectul Mozart a fost inventat în anul 1991 dar întrodus în mass-media, printr-un studiu publicat doi ani mai târziu în revista Nature.

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford, din California, au descoperit că testele de memorie s-au îmbunătățit după ce voluntarii au ascultat o anumită sonată ce aparține lui Mozart. Cercetarea a fost condensată în paginile cărții lui Don Campbell, intitulată „Efectul Mozart”.

Muzica clasică ne scapă de stres, îmbunătățeste comunicarea și crește eficiența, dar pintre sutele de  beneficii ale efectului ascultării sunetelor clasice asupra organismului uman, relevate de Don Campbell se numără și:

– îmbunătățește rezulatatele obținute la teste

– calmează copii hiperactivi și adulții

– îmbunătățește creativitatea

-grăbește vindecarea organismului

– crește scorul IQ

Cercetarea a scos la ivelă faptul că participanții la studiu care au ascultat muzica lui Mozart au excelat în executarea sarcinilor primite și coeficientul lor de inteligență a fost mai mare pe durata realizării sarcini. Din acest motiv s-a considerat că muzica clasică deține cheia pentru deblocarea rezervelor neexploatate ale minții umane.

Cu toate acestea, Samuel Mehr, psiholog la Universitatea Harvard, a declarat pentru Daily Mail că deși 80% dintre adulți cred în efectul Mozart, acesta este un mit, o falsă idee. Noile sale cercetări au demostrat că „există puține dovezi care să susțină ideea că orele de muzică pot spori dezvoltarea cognitivă.”

Cu toate că cercetarea sa nu a demonstrat că muzica clasică nu poate fi considerată un atu în reușita școlară, Mehr a subliniat că predarea și ascultarea muzicii are o valoare substanțială în educație.

De aceeași părere este și Jakob Pietschnig, un cercetător de le Universitatea din Viena, care a revizuit mai mult de 40 de studii  pe această temă și a constat că nu există nici o legătură între lucrările compozitorului și performanțele cognitive. Acesta doar admite că „oamenii au performanțe intelectuale, dacă sunt stimulați” și recomandă tuturor să asculte Mozart, dar fără să se aștepte la o îmbunătățire a capacității cognitive.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here