Muzeul Naţional de Artă al României: Tur ghidat în expoziția Vedute venețiene

0
141

Sâmbătă, 7 iulie, începând cu ora 11:00, la Muzeul Naţional de Artă al României va avea loc cel de-al doilea tur ghidat prin expoziţia Vedute veneţiene din colecţia Intesa Sanpaolo. Operele de artă barocă expuse aparțin unor artiști celebri, maeștri ai genului, şi provin de la Galleried’Italia – Palazzo Leoni Montanari din Vincenza, unul dintre cele trei muzee aflate sub patronajul Grupului Intesa Sanpaolo.

Expoziția Vedute veneţiene prezintă, în premieră, tablourile câtorva dintre cei mai cunoscuți artiști italieni (dar nu numai) care au contribuit la consolidarea și răspândirea noului gen artistic pe parcursul secolului al XVIII-lea. „Capriccio cu biserică gotică și lagună” de Canaletto, „Vedere spre Canal Grande cu Riva del Vin și Riva del Carbon” de Michele Marieschi, „Piața San Marco către San Geminiano” de Francesco Guardi  și „Vedută cu Santa Maria della Salute și Punta della Dogana” de Hendrik Frans van Lint ne poartă printre clădiri, locuri, colțuri devenite definitorii pentru geografia, arhitectura și atmosfera Veneției, oraș care a contribuit din plin la dezvoltarea vedutei grație atracției exercitate asupra a nenumărate generații de amatori de artă.

Expoziția face parte din Progetto Cultura, un proiect cultural ce are ca scop protejarea, valorizarea și facilitarea accesului publicului la colecțiile valoroase artistice, arhitectonice și arhivistice din propriul patrimoniu. Operele de artă vor rămâne pe simezele muzeului  bucureştean până pe data de 15 iulie.

Arta vedutelor este un gen de pictură foarte detaliată, de cele mai multe ori în format mare, în care sunt reprezentate în perspectivă largă peisaje sau vederi panoramice citadine. Acest stil s-a dezvoltat în special în pictura veneţiană, atingând apogeul la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici

Liliana Mihăilă