Muzeul Muzeelor – Muzeul Puşkin: Paul Gauguin, Aha oe fen?/Ce, eşti geloasa?

0
262
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

gauguin

(Paul Gauguin, Aha oe fen?/Ce, eşti geloasa?, 1892, ulei pe pânză 66 x 89 cm)

Este imposibil de apreciat influenţa pe care Gauguin a avut-o asupra picturii ruseşti moderne încă din epoca prerevoluţionară, şi asupra curentelor de avangardă, ca primitivismul sau noul simbolism.

Acel ansamblu nepreţuit de douăzeci şi nouă de pânze care decorau în manieră unică – aşezate într-o ordine pe care criticii o vor compara cu un iconostas – sala de masă a casei lui Serghei Şciukin, a fost intens studiat de tinerii artişti ruşi. Ei vor găsi în ele modele şi surse de inspiraţie, începând de la maniera sintetică în care artistul reprezenta demnitatea severă a figurilor feminine sau uimitoare colţuri de natură, pe fundalul exuberant al unei realităţi necontaminate.

Acest „nud făcut din memorie”, cum l-a definit autorul însuşi, aparţine primei faze tahitiene şi ilustrează o întâmplare pe care pictorul o amintise în cartea sa Noa Noa: două surori întinse pe o plajă vorbesc despre dragoste, îşi mărturisesc vechi secrete şi planurile pentru viitor, dar ceva seamănă zâzanie între ele: „Ce? Eşti geloasă?”

Gauguin reuşeşte să sugereze, prin intermediul unei soluţii bidimensionale a imaginii, o intensă încărcătură solară şi de „primitivism”: formele sunt plasate, indiferent de locul lor firesc, într-un spaţiu ce transcende, cu siguranţă, planul reprezentării.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009