Muzeul Muzeelor – Kunsthistorisches: Rafael, Madonna del prato

0
764

(Rafael, Madonna del prato (Fecioara pe pajişte), 1506, ulei pe lemn 113 x 88,5 cm)

Pânza va fi realizată pentru Taddeo Taddei, în timpul şederii artistului la Florenţa, aşa cum indică data, 1506, marcată pe marginea decolteului Fecioarei.

Opera este cunoscută şi sub numele Madonna del Belvedere („Fecioara de la Belvedere”), deoarece, în secolul al XVIII-lea, trecând în proprietatea lui Ferdinand al Austriei, va fi expusă în palatul Belvedere de la Viena.

Perugino fusese primul dascăl al tânărului Rafael, care a preluat de la artistul din Umbria o viziune ideală, construită cu ajutorul unei reprezentări speciale a personajelor în spaţiu.

Cu toate acestea, în Madonna del prato, Rafael depăşeşte idealizările perugineşti şi recurge la o mai mare subtilitate în înfăţişarea personajelor, atât în privinţa tratării fizionomiilor, cât şi în plan psihologic, totul subsumat unei structuri piramidale ce aminteşte de monumentalitatea operelor lui Piero della Francesca.

Figurile apar solid legate între ele într-o compoziţie compactă, în care Maria, Iisus şi Sf. Ioan copil comunică din priviri.

Artistul din Urbino nu este străin de noile sugestii care circulau în acei ani, ca tehnica „sfumato” şi clarobscurul lui Leonardo. Acest lucru se regăseşte şi în redarea peisajului delicat, care îmbracă forme magice spre orizont.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009