Muzeul Muzeelor – Kunsthistorisches: Pieter Bruegel cel Bătrân, Nuntă ţărănească

0
595

(Pieter Bruegel cel Bătrân, Nuntă ţărănească, c. 1568, ulei pe lemn 114 x 164 cm)

Masa petrecerii este aşezată în hambar şi toată acţiunea se desfăşoară în jurul miresei, surprinsă într-o poză caricatural hieratică, cu o coroniţă din carton.

La mică distanţă, pe laviţa cu spătar înalt, se află notarul, cu beretă şi haină brodată, din blană, a cărui prezenţă este necesară pentru autentificarea contractului de căsătorie.

Sunt servite mâncăruri cremoase şi bogate în şofran, semn de noroc şi de belşug pentru noul cuplu şi viitoarele recolte.

Şi snopii de grâu fixaţi pe pereţi sunt simboluri ale fertilităţii şi sugerează că perioada secerişului este cea mai bună pentru nunţi.

Personajul cu spadă de la capătul mesei ar putea fi artistul însuşi. Toţi contribuie la buna reuşită a petrecerii: cei doi cimpoieri, bărbatul care toarnă berea, curioşii care se înghesuie la intrarea în hambar.

Bruegel descrie ospăţul nu doar printr-o atentă caracterizare a fiecărui personaj în parte, ci dând viaţă unei compoziţii perfect articulate, în care aşezarea mesei pe diagonală creează un unghi absolut realist, sugerând sentimentul participării.

Totul se desfăşoară într-o atmosferă firească, veselă şi aşezată, iar Bruegel nu accentuează caricatural bădărănia sau urâtul, ci deapănă poetic, dar cu o inteligenţă pătrunzătoare, desfăşurarea diferitelor perioade ale vieţii omului.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009