Muzeul Muzeelor – Gemäldegalerie: Piero di Cosimo – Venus, Marte și Amor

0
310
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

pictura1(Piero di Cosimo – Venus, Marte și Amor, cca 1505, ulei pe lemn de plop, 72 x 182 cm)

Destinată, foarte probabil, decorării unei tăblii de pat şi aflată mai târziu în posesia lui Vasari, lucrarea are un subiect tipic culturii florentine de la sfârşitul secolului al XV-lea, care ilustrează prin imaginea lui Marte şi a lui Venus întinşi discordia concors, adică atracţia contrariilor şi personificarea binelui ca sinonim al frumuseţii ce domină răul.

Acest motiv îşi are originile în De Rerum Natura a lui Lucreţiu, unde se vorbeşte despre povestea de dragoste dintre Venus şi Marte. Aceeaşi temă va fi preluată şi de neoplatonicieni, care vor construi pe marginea ei o serie de speculaţii cosmologice şi moraliste.

pictura

Subiectul ne aminteşte de fapt de un alt tablou, cu acelaşi format, dar pictat de Botticelli (păstrat astăzi la National Gallery din Londra); aristocraticei picturi botticelliene, destul de complicate, Piero di Cosimo îi opune o scenă naturalistă, populară, idilică.

Se pare că artistul a folosit ca izvor de inspiraţie nu doar lucrarea lui Botticelli, ci şi unele surse iconografice anterioare, literare sau figurative, printre care Morgante a lui Luigi Puici, basoreliefuri clasice şi descrieri de pictură veche.

Acest lucru este în perfectă sintonie cu profilul său critic, cel al unei personalităţi antiacademice, uneori excentrice, sau chiar „nevrotice”, după cum remarca Vasari.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009