Muzeul Muzeelor – Gemaldegalerie: Lorenzo Lotto, Despărţirea lui Hristos de Maica Domnului

0
162

lorenzo-lottoÎnainte de a intra în Ierusalim – în primul act al Patimilor – cu un gest plin de umanitate şi de compasiune filială, Hristos decide să îşi ia rămas-bun de la mama sa. Nici o evanghelie nu ne vorbeşte despre acest episod, şi totuşi credinţa populară a vrut să îmbogăţească prin el adevărul oficial.

(Lorenzo Lotto, Despărţirea lui Hristos de Maica Domnului, 1521, ulei pe pânză, 126 x 99 cm)

Pare prologul inevitabil al capitolului următor. Despărţirea se consumă înăuntrul unui lacăş religios, foarte bine luminat şi reprezentat de o vastă navă centrală, ca si de o boltă foarte înaltă.

Lotto descrie momentul imediat următor tragicului anunţ. Conştient de faptul că trebuie să se supună voinţei divine, Hristos apare senin în gestul său de reverenţă, prin care cere binecuvântarea mamei. Dar, la auzul veştii, mama leşină şi este susţinută de Magdalena şi de Ioan.

Este o imagine a durerii care anunţă o suferinţă şi mai profundă, cea din episodul Răstignirii. Durerea răzbate de peste tot, sugerată de vesminte, identice cromatic, ca si de aşezarea celor două personaje principale, opuse, dar complementare. În plan secund, Petru are deja cheile Raiului în mână, pe care Iisus i le dăduse înainte de Schimbarea la Faţă. În spatele lui se află, probabil, Iuda.

lorenzo-lotto

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009