Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Rembrandt – Flora

0
612

DSC_0594Rembrand este un povestitor înnăscut. Aşează în faţa noastră personajele şi uneltele pentru a ţese dintr-o pictură o poveste.

În faţa acestor protagonişti tăcuţi te întrebi inevitabil cine sunt, de unde vin, care e viaţa lor. Sunt bine, sănătoşi, iubiţi?

Rembrandt picteaza drama vietii pe chipurile semenilor cu o empatie uluitoare, dând dovada nu doar de autocunoaştere ci şi de o înţelegere generală a lumii şi a naturii umane. Rembrandt a fost un psiholog înnăscut.

Tabloul, semnat şi datat 1634, este se pare portretul soţiei lui Rembrandt, Saskia van Uylenbruch, bogata nepoată a asociatului artistului, realizat în primul an de căsnicie. Căsătoria deschide un capitol fericit în viaţa cuplului, care va lua sfârşit în 1642, odată cu moartea timpurie a Saskiei, la vârsta de treizeci de ani.

Flora Rembrandt(Rembrandt, Flora, 1634, ulei pe pânză 125 x 101 cm)

Femeia, ale cărei trăsături se recunosc în numeroase personaje feminine rembrandtiene, este prezentată aici în rolul Florei, mireasa fericită a lui Zefir, căci florile pe care le ţine în mână şi cele care îi împodobesc creştetul ne permit să o identificăm ca zeiţă a primăverii. Veşmântul cu broderii bogate, croit după modelul oriental, este acoperit cu o mantie grea.

Figura, cu contururi moi şi unduioase, irizată de luminile mătăsii şi ale broderiilor, se detaşează cu o lentoare studiată din fundalul întunecat, pe care se observă o vegetaţie abia sugerată.

20. Nevasta lui Rembrandt

Saskia pare foarte tânără, o fată timidă, care îşi întoarce şovăielnic capul, uşor aplecat înainte din cauza greutăţii ghirlandei, şi ţine cu degetele întredeschise ramura înflorită şi faldurile mantiei.

În ciuda pozei incomode şi a costumaţiei care i-au fost impuse, pare totuşi bucuroasă că este pictată de soţul ei, pe care îl priveşte cu afecţiune. Eclerajul auriu care învăluie întreaga figură pune în lumină chipul cu trăsături simple, iradiind o undă de fericire încărcată de urnire şi de recunoştinţă, ceea ce îi conferă o anume frumuseţe şi atractivitate.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, Editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here