Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Paul Gauguin, Ea haere ia oe

0
220
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

GauguinÎn 1891, pentru a se elibera de „colosala înşelătorie numită civilizaţie”, Gauguin a părăsit Franţa şi familia, stabilindu-se în Tahiti.

(Paul Gauguin, Ea haere ia oe -Unde te duci?- sau Femeia cu fructul, 1893, ulei pe pânză 92,5 X 73,5 cm)

Primul sejur polinezian a luat sfârşit după doi ani, dar, în 1895, artistul a decis să se stabilească definitiv undeva între Tahiti şi insulele Marchize, unde a şi murit, în 1903.

În această nouă fază a „barbariei regăsite” prefera în locul canonului perspectivei un acord între părţi care să lase mai mult spaţiu valorilor picturii şi să permită o maximă libertate decorativ-compoziţională.

Acest lucru se observă şi în pânza de faţă, datată 1893, dar pe care se pare că Gauguin o realizase cu un an în urmă. Titlul indigen al operei, Ea haere ia oe, este o expresie cu care tânăra femeie – poate chiar soţia tahitiană a lui Gauguin – îi salută pe cei cu care se întâlneşte şi, prin urmare, şi pe privitori.

Calmul şi demnitatea chipului său par ale unei Eve a raiului polinezian, dovleacul pe care îl ţine în mână este, de fapt, un recipient pentru apă, simbol al fertilităţii confirmat de prezenţa femeii cu un copil în braţe în dreapta planului secund.

Natura necontaminată, mult mai fericită în candoarea sa primitivă, în comparaţie cu cea europeană părăsită de artist, este înfăţişată în culori vii, aprinse, în suprafeţe pure, exaltate, cu evidentă valoare de simbol.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here