Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Naşterea Sfântului loan Botezătorul, Tintoretto

0
250

Birth-of-John-the-Baptist

Conform tradiţiei, Tintoretto a declarat că vrea să-şi realizeze pictura pe baza desenului lui Michelangelo şi a culorilor lui Tițian.

Elementele formale ale lucrării demonstrează felul în care artistul a reuşit să smulgă artei acestor maeştri secretul unei viziuni intense, dar şi al unei interpretări însufleţite şi sensibile a naturii. Tehnica picturală, rapidă şi fără ezitări, împreună cu desenul de o maximă virtuozitate, amândouă proprii operei sale, reflectă această dublă sugestie.

Cultura manieristă toscano-romană, ajunsă la Veneţia în 1530 şi imediat însuşită de Tintoretto, se află la originea ritmului formelor, scandat de canonul alungit al siluetelor cu flexiuni căutate şi atitudini elegante.

Tintoretto, Nasterea Sfântului loan Botezatorul

(Tintoretto, Naşterea Sfântului loan Botezătorul, 1554-1555, ulei pe pânză 181 x 266 cm)

Structura compoziţiei scenice, însufleţită de contrastele subtile ale mişcărilor sau de racursiurile îndrăzneţe, demonstrează stăpânirea absolută a sintaxei şi a limbajului manierismului.

În plus, sensibilitatea artistului se manifestă în plăcerea de a reprezenta mediul familial, printr-un realism al detaliilor vieţii domestice care prefigurează totodată o nouă manieră de a înfăţişa cotidianul, atât de caracteristică operelor sale.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here