Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Danae, Tiţian

0
383

Titian, Danae2

Acest subiect mitologic a fost abordat de Tiţian în diferite împrejurări, la cererea unor clienţi iluştri, interesaţi să intre în posesia unei imagini a frumuseţii feminin înfloritoare şi senzuale, un subiect erotic înnobilat de pensula maestrului originar din Pieve di Cadore, artistul cel mai apreciat la curţile europene din acea epocă.

În vremea Renaşterii nu se conturase încă o formulă clasică în reprezentarea personajului Danae, şi acest lucru va constitui o adevărată provocare pentru artist. Pentru a evita împlinirea destinului prorocit de oracol, care prevăzuse că va fi ucis de viitorul său nepot, regele Acrisiu îşi închide fiica, pe Danae, într-un turn de bronz. Jupiter ajunge totuşi la ea, sub forma unei ploi de aur, şi o va face mama lui Perseu.

Compoziţia Danae expusă la Ermitaj este atât de asemănătoare cu un „poem” pictat de Tiţian pentru prinţul Filip al Spaniei în anul 1554, încât va fi considerată o replică de atelier.

Titian, Danae

(Tiţian, Danae, 1546-1553, ulei pe pânză, 120 x 187 cm)

Danae „spaniola”, păstrată la Muzeul Prado din Madrid, fusese precedată, la rândul ei, de o versiune comandată de prinţul Ottavio Farnese, găzduită astăzi de Muzeul Capodimonte, din Napoli, şi în care tânăra apare în compania unui amoraş. Cele două pânze au în comun poziţia modelului şi aşternerea sprintenă şi vibrantă a culorilor.

Prezenţa bătrânei doici, care încearcă să strângă în şorţul ei ploaia căzută din cer, evidenţiază, pe de-o parte, prin contrast, tinereţea şi frumuseţea eroinei, pe de altă parte, subliniază natura miraculoasă a întâmplării care, accentuând cupiditatea bătrânei, o transformă totodată pe Danae într-un „receptacul ales” al dorinţei zeului, menit să dea naştere salvatorului lumii.

I1.1m

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here