Muzeul Muzeelor – Ermitaj: Antonio Canova, Cele trei Graţii

0
1125

gratiiLa Ermitaj sunt păstrate cincisprezece opere ale lui Antonio Canova, marele sculptor originar din regiunea Veneto, poate cel din urmă artist care a dus arta italiană în afara graniţelor ţării. 

(Antonio Canova, Cele trei Graţii, 1813, marmură, 82 cm înălţime)

S-a bucurat de faimă europeană, fiind considerat cel mai important interpret al tendinţelor estetice afirmate la Roma, pe care a vizitat-o în 1779, din dorinţa de a cunoaşte clasicismul renascentist.

Era un sculptor foarte solicitat şi dotat cu o putere de muncă uimitoare, apreciat de Napoleon şi de întreaga familie Bonaparte, din momentul în care Joséphine Beauharnais, prima soţie a lui Napoleon, i-a comandat Cele trei Graţii.

92670091Joséphine a murit înainte de terminarea operei, dar aceasta va fi achiziţionată mai târziu de fiul său.

Canova a realizat sculptura la Roma, dar a făcut şi copii în câteva versiuni. Cele trei figuri feminine întruchipează idealul neoclasic de frumuseţe.

Mişcările fluente care iau naştere una dintr-alta, pierzându-se într-un ritm lent şi tihnit, eleganţa şi armonia corpurilor, tehnica rafinată care transformă suprafaţa şlefuită a marmurei în oglinzi capabile să absoarbă şi să reflecte lumina fac din Cele trei Graţii o capodoperă a artistului italian.

Fineţea deosebită a acestei lucrări ne aminteşte de originile lui Canova, care, fără a se crampona de respectarea canoanelor neoclasice şi de imitarea artei antice, reuşeşte să configureze viaţa secolului al XVIII-lea veneţian cu eleganţă şi detaşare.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.