Muzeul Muzeelor – Alte Pinakothek: Albrecht Dürer, Nașterea lui Iisus

0
135

(Albrecht Dürer, 1503, ulei pe lemn de tei, panoul central 155 x 126 cm, 157 x 61 cm -fiecare voleu)

Iniţial aparţinând bisericii Sf. Katharina din Nürnberg, lucrarea reprezintă una dintre capodoperele artistului.

Tripticul îmbină o elaborare iconografică tipic nordică cu o atentă gândire a perspectivei şi un minuţios studiu al proporţiilor, vizibil mai ales la panoul central.

În Naşterea lui Iisus, figuri aparent disproporţionate sunt însoţite (în prim-plan) de membrii familiei Paumgartner; dimensiunile lor mult reduse sunt asemănătoare cu cele ale îngerilor care îl susţin pe Prunc. Scena se desfăşoară într-un spaţiu ciudat, un fel de semiruină, unde zidurile sunt întrerupte de nişe boltite, conducând privirea la un arc deschis spre exterior.

Iosif, îngenuncheat şi uşor stângaci, ciuntit în parte de rama inferioară a tabloului, ţine în mâna stângă un felinar, în ciuda faptului că scena se desfăşoară în plină zi. Fecioara, impunătoare, are o îmbrăcăminte sobră, lipsită de ostentaţie.

Pare că, după experienţa colorismului festiv veneţian, Dürer optează pentru un scenariu considerabil mai uman şi distanţat de idealismul picturii italiene, mai pe măsura naturalismului dens, teluric, al Nordului.

În panoul din stânga este reprezentat Sfântul Gheorghe, în cel din dreapta, Sfântul Eustachiu, personificări, poate, ale lui Stephan şi Lukas Paumgartner, fiii comanditarului Martin.

Albumul de artă “Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009