Muzeul Muzeelor – Alte Pinakothek: Albrecht Altdorfer, Naşterea Fecioarei

0
124

(Albrecht Altdorfer, Naşterea Fecioarei, cca. 1520, ulei pe lemn de pin, 140,7 x 130 cm)

Provenind, cel mai probabil, din catedrala de la Regensburg, Naşterea Fecioarei se desfăşoară în atmosfera autentică a unei biserici.

Structura perspectivală este destul de neobişnuită, deoarece punctele focale sunt două: unul jos, în dreapta, unde apare Ioachim, şi altul care coincide cu baldachinul din stânga. Privirea observatorului poate plana întâlnind imaginea îngerului cu cădelniţa sau, mai sus, dansul în cerc al îngeraşilor deasupra celor trei pilaştri.

La realizarea acestei complexe structuri spaţiale, artistul pare inspirat de tablourile lui Michael Pacher, caracterizate şi ele de unghiuri de perspectivă surprinzătoare. Acestea dau viaţă unor imagini fantastice şi aproape sculpturale.

De altfel, Altdorfer a fost şi arhitect, autorul unor importante opere publice din oraşul său, Regensburg. Spaţiul şi personajele se integrează în jocul luminii care pătrunde prin marile ferestre gotice ale catedralei.

Astfel, artistul alege să descrie o poveste simplă şi naturală, în care Sfânta Ana apare aşezată în pat, asistată de o moaşă, în timp ce alte personaje se mişcă discret în încăpere, aşa cum se întâmplă în orice familie de târgoveţi din epocă.

Albumul de artă „Muzeul Muzeelor”, editura Litera, 2009