Muzeul memorial Octavian Goga din Ciucea

0
75
Translate in

casa-memoriala-octavian-gogaMuzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea este amplasat pe malul Crişului Repede, într-un cadru natural deosebit, la circa 80 km de Cluj-Napoca, deţinând nouă clădiri ridicate pe un domeniu cu o suprafaţă de 4 hectare. Principalul obiectiv este castelul în stil neogotic, construit la sfârşitul secolului al XIX-lea, cumpărat de Octavian Goga în anul 1919 de la văduva poetului maghiar Ady Endre. Aici a fost ridicat, după planurile arhitectului George Matei Cantacuzino, mausoleul lui Octavian şi a Veturiei Goga. Domeniul adăposteşte, de asemenea, o mănăstire de maici. În anul 1966, domeniul a fost donat de către Veturia Goga statului român, devenind în acelaşi an muzeu memorial.

Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” deţine un patrimoniu imobil format dintr-un teren de 4 ha pe care sunt amplasate 9 clădiri. Patrimoniu mobil al instituţiei cuprinde 14.310 piese organizate pe colecţii, expuse sau depozitate în sălile complexului muzeal. Muzeul memorial ,,Octavian Goga” îşi desfăşoară activitatea urmărind conservarea, restaurarea, cercetarea şi  valorificarea patrimoniului muzeal, obiective ce se desfăşoară pe baza legislaţiei în vigoare şi a unui regulamentde funcţionare aprobat de ordonatorul principal de credite, Consiliul Judeţean Cluj.

Valoroasa colecţie culturală lăsată posterităţii de poetul naţional Octavian Goga este organizată pe domenii: artă plastică, artă decorativă, etnografie, fond de carte şi periodice, fond arhivistic şi arheologic. Publicului vizitator îi sunt prezentate aceste valori prin intermediul expoziţiilor permanente organizate în patru dintre cele nouă clădiri ale complexului muzeal şi prin expoziţiile temporare organizate în incinta muzeului sau în alte muzee din judeţ. În fiecare an, Muzeul memorial ,,Octavian Goga” organizează, în colaborare cu alte instituţii din judeţ şi din ţară, activităţi culturale de importanţă naţională, regională sau judeţeană, destinate valorificării propriului patrimoniu şi omagierii personalităţii poetului naţional Octavian Goga şi a celorlalte personalităţi legate de istoria castelului.

Muzeul evocă viaţa şi activitatea marelui poet prin intermediul unor documente, cărţi şi fotografii, dar, mai ales, prin expunerea unui mare număr de obiecte care i-au aparţinut. Piesele fac parte din colecţia Goga. Ele s-au aflat la Ciucea sau au fost aduse aici de Veturia după moartea soţului ei, de la celelalte reşedinţe ale familiei.

Octavian Goga a încetat din viaţă la 7 mai 1938, la Ciucea, în urma unui atac cerebral survenit cu trei zile înainte, în grădina castelului. Trupul poetului a fost transportat la Bucureşti şi depus la Ateneu, fiind apoi înhumat în Cimitirul Bellu. Ulterior, rămăşiţele pământeşti ale poetului naţional au fost reînhumate la Ciucea.

Cules de Alina Magdici

Sursa: clujulpeisajcultural.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here