Muzeul județean Teleorman, punct de atracție pentru iubitorii de cultură, tradiție și istorie

0
290
Muzeul județean TeleormanÎn centrul Alexandriei, pe una din cele mai mici și mai liniștite străzi din municipiu, Muzeul județean Teleorman rămâne instituția deschisă zilnic vizitatorilor și pasionaților de tradiție și cultură.

În timp, muzeul a devenit și s-a menținut un obiectiv important și atractiv atât pentru locuitorii județului, cât și pentru turiștii dornici să afle descoperirile arheologilor pe plan local ori schimbările prin care a trecut Teleormanul de-a lungul timpului, informează Agerpres.

Muzeul județean Teleorman și-a căpătat un drum propriu dincolo de frământările cauzate de oameni și vremuri. El datează din anul 1934, în timpul sărbătoririi centenarului orașului Alexandria. La data de 1 mai 1952 s-a deschis, în mod real, un muzeu, respectiv Muzeul Raional Alexandria, în care erau expuse documente privind întemeierea orașului și dovezi materiale din diferite epoci istorice.

Din anul 1974, Muzeul Orășenesc de Istorie Alexandria devine Muzeul județean de Istorie Teleorman; ulterior devine Muzeul județean Teleorman. Este o instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean”. Fiecare lucru cu valoare sentimentală ori materială este menținut într-un loc bine stabilit ori într-o expoziție pentru ca fiecare vizitator să se poată bucura de dovada istoriei locale. Astfel de materiale au fost descoperite în mai multe localități din mediul rural ale județului.

Muzeul județean Teleorman are o importantă colecție de arheologie, preponderent din epocile neolitică și geto-dacică.

El detine numeroase obiecte provenite din stațiunile de la Ciolăneștii din Deal, Măgura, Siliștea, Vitănești, Albești, Orbeasca de Sus, Zimnicea, dar și o colecție de numismatică reprezentată de o serie de tezaure monetare antice și medievale descoperite la Alexandria, Balta Sărată, Drăgănești-Vlașca, Poroschia, Schitu, Sfințești, Ulmeni. În cadrul patrimoniului deținut pot fi amintite și colecțiile de istorie, memorialistică, artă, carte veche, paleontologie”, a adăugat Pavel Mirea.

Muzeul județean Teleorman găzduiește trei expoziții permanente.

În săli spațioase, atent întreținute, vizitatorii intră în atmosfera creată. Tezaurele monetare, portul popular teleormănean, viața la sat ori cea în sălbăticie și preocupările oamenilor reprezintă principalele puncte de atracție.

Expozițiile sunt: “Arheologie — Înapoi în timp” și “Arheologie și numismatică în județul Teleorman”; “Aspecte etnografice teleormănene”; “Colectivizarea în Teleorman” și “Rezistență și acceptare forțată”. Sălile deschise publicului sunt Neoliticul, Eneoliticul și Tezaure Monetare, urmând ca până la sfârșitul anului 2014 să fie deschise și celelalte trei săli: Epoca metalelor, Geto-Dacii, Mileniul I — Evul Mediu. Patrimoniul muzeului este valorificat și prin expoziții temporare. Printre acestea se numără și “Exponatul lunii”.

Muzeul județean Teleorman a fost organizator  al unor expoziții temporare și itinerante în țară: București, Giurgiu, Călărași, Piatra-Neamț, Pitești și peste hotare, în Bulgaria, SUA, Elveția, Marea Britanie, Italia, Grecia.

Muzeul județean Teleorman a derulat și derulează o serie de programe educaționale și proiecte de cercetare.

Programul — ‘Muzeul ca sursă de cultură și educație’ ste adresat mai ales publicului de vârsta școlară. In baza parteneriatelor încheiate cu instituțiile de învățământ, a fost inițiat în anul 2003. Programul ‘Muzeul te vizitează…’ a debutat în 2013. El își propune prezentarea muzeului și a diferitelor teme de interes general în localități din județul Teleorman mai ales cele din mediul rural.

În perioada 2003-2004, Muzeul a derulat un program de cercetare a procesului de colectivizare a agriculturii în județul Teleorman. Este un program finanțat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii prin intermediul Secției Afaceri Publice din București. De asemenea, împreună cu Misiunea Arheologică Franceză în România și Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” București Muzeul județean Teleorman a derulat, între 2006-2009, un proiect de cercetare arheologică, care a vizat epoca paleolitică.

În plus, în perioada 2009-2011, Muzeul a desfășurat, ca partener local al Universității din Cardiff, un proiect cu finanțare europeană numit “Magura past and present”, în cadrul programului “Cultura 2009-2013″, ce a avut ca obiectiv general implicarea unui număr cât mai mare de specialiști, dar și a unor artiști plastici și membri ai comunității locale, ce au urmărit diferite tipuri de schimbări ale mediului înconjurător”.

Muzeul județean Teleorman editează din 2009, anual, revista de arheologie intitulată “Buletinul Muzeului județean”, Secția Arheologie.

Din anul 2010 a fost inițiată seria Publicațiile Muzeului Județean Teleorman. Ea cuprinde studii generale și monografii arheologice și istorice, pagini de memorialistică, lucrări ale unor conferințe. Începând cu anul 2012 este editată o publicație electronică bianuală. Ea apare la 31 ianuarie și 31 iulie si este disponibilă pe web-site-ul instituției.

Ana Maria M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here