Muzeul de aragonit din Corund, singurul de acest fel din România

0
699
Muzeul de aragonit din CorundPe lângă arta olăritului și celelalte meșteșuguri practicate în comună, Corundul se poate lăuda și cu singurul muzeu de aragonit din România sau chiar din Europa, după cum spun inițiatorii lui.

“Aragonitul este un mineral cristalizat pe bază de calcar depus de către apele minerale sărate, bogat în calciu carbonat. Această apă umple găurile subterane și depune calciu carbonat în fisuri; straturi carbonatice, fiind sub presiune, se cristalizează”, ne explică ghidul muzeului de aragonit din Corund, Papp Ildiko.

Minereul de aragonit de la Corund este unic în lume, întrucât se află la suprafață. El se găsește sub formă masivă și nu apare în mină, la fel ca în alte zone ale Europei, precum Cehia, nordul Italiei sau Slovacia. Cei interesați pot merge să viziteze locul de unde se exploata cândva aragonitul, “Dealul Melcilor”, declarat rezervație geologică din 1980. Este vorba de un depozit carbonatic, de un hectar și jumătate, considerat unic în lume.

Exploatarea minereului de la Corund se leagă de numele geologului ceh Knop Vencel.

El a descoperit resursele în anul 1908 și a deschis uzina de prelucrare în 1914. Bucățile de aragonit erau prelucrare cu grijă, întrucât erau fragile. Doar oamenii bogați își permiteau să cumpere obiectele din aragonit. Uzina a funcționat până în anul 1948, sub conducerea familiei Knop. Ea a fost redeschisă de comuniști în 1950. Dar întrucât aceștia au folosit dinamita pentru a accelera exploatarea, au distrus resursele din zonă.

Acum, mărturie a vremurilor de glorie de demult stau exponatele din Muzeul de aragonit de la Corund, cum ar fi seturi de scris, ceasuri, vase sau cutii de bijuterii sau obiectele răspândite peste tot în lume, cum ar fi Muzeul Luvru din Paris sau la colecționari din Europa și Statele Unite ale Americii.

Și uitându-te la graficul care arată unde au ajuns obiectele de aragonit din Corund, nu poți să nu dai dreptate unei anecdote locale, care spune că atunci când Columb a descoperit America, deja corundenii se întorceau de acolo și când Gagarin a zburat în Cosmos s-a întâlnit, în drumul lui, cu olarii din Corund.

Sursa: financiarul.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here