Muzeu de artă sacră, în Bastionul Sfântul Mihail din Alba Iulia

0
341

IMG_2701Prima clădire din România cu destinaţie de spital militar, construită în urmă cu trei secole, care în prezent adăposteşte secţia de psihiatrie a spitalului din Alba Iulia, va fi reabilitată şi transformată, printr-un proiect cu finanţare norvegiană, într-un muzeu de artă sacră. Proiectul se va finaliza până la 30 aprilie 2016.

Oficialii locali, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Muzeul Universităţii din Bergen, Norvegia, un proiect prin care clădirea fostului Spital Militar din Cetatea Alba Iulia va fi reabilitată şi transformată într-un muzeu ce va adăposti două dintre cele mai valoroase colecţii de artă veche românească. Imobilul – Bastionul Sfântul Mihail – va găzdui, de asemenea, şi Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” şi un teatru de proiecte, relatează Agerpres.

Proiectul “Museikon. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” are o valoare totală de 9,2 milioane de lei, din care peste 8 milioane de lei prin programul “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi naţional” din cadrul Mecanismului financiar SEE 2009-2014.

Muzeograful Ana Dumitran a precizat că muzeul va adăposti actualele colecţii de artă sacră ale Muzeului Naţional al Unirii şi Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

“Colecţia are 5.624 de obiecte, iar prin proiect vor fi restaurate 52 de icoane şi 15 cărţi. Trei dintre icoane aparţin categoriei Tezaur. Muzeul va găzdui cele mai vechi icoane datate din Transilvania, respectiv din 1539. Aceste icoane sunt pe locul al doilea în topul celor mai vechi icoane din România şi sunt singurele supravieţuitoare ale unui atelier al Curţii Voievodale din Moldova”, a explicat Ana Dumitran.

Prin proiect va fi digitalizat întregul inventar al Museikon, rezultând o bază de date disponibilă online. Astfel, pentru a răspunde nevoii de accesibilitate, întreaga colecţie a noului muzeu va fi digitizată şi diseminată în mod corespunzător în mediul virtual.

La rândul său, reprezentantul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, preotul Florin Croitoru, a subliniat că este o colecţie reprezentativă pentru întreaga Transilvanie, prin numărul de obiecte de patrimoniu şi prin vechimea lor.

“Este un proiect de mare anvergură, cu valoare de model pentru întreaga ţară. Patriarhia Română gândeşte de mai mult timp un muzeu al ortodoxiei româneşti şi iată că noi am făcut un mic pas înainte, probabil cu valoare exemplară la nivel naţional”, a declarat preotul Florin Croitoru.

Una din cele mai vechi construcţii în stil baroc din Alba Iulia, imobilul se numără printre clădirile din ansamblul cetăţii bastionare Alba Iulia care şi-a păstrat cel mai bine aspectul arhitectonic iniţial, dar care se află într-o stare de degradare, riscând altfel să devină o ruină.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here