Muzee inedite în Europa: Muzeul Machetelor, Paris

0
209

Colecția este moștenirea unei tradiții născute în secolul al XVI-lea în Europa, când se obişnuia ca inginerii militari să facă machete care să redea proiectele lor pentru fortificații, fortărețele unui teritoriu sau asediile îndreptate împotriva unui oraș. Născută în 1668, cu ordinul pe care Marchizul de Louvois, ministrul de Război al lui Ludovic al XIV-lea, l-a dat pentru realizarea unei hărţi în relief a oraşului Dunkerque, colecţia are în prezent 28 de modele de orașe fortificate construite între 1668 și 1875 ca instrumente de planificare strategică și simboluri ale controlului teritorial. Muzeul Machetelor este o colecție unică de machete istorice care descriu mai mult de două secole de istorie militară.

Ludovic al XIV-lea obişnuia să-și plănuiască bătăliile ajutându-se de machete ale orașelor pe care intenționa să le cucerească sau să le apere. Machetele (plans-reliefs, în limba franceză), au fost realizate inițial la sugestia Marchizului de Louvois, ministrul de Război al regelui.

Depozitate la Palatul Luvru, machetele erau creații meticuloase din hârtie creponată, ghips și lemn, care ofereau o imagine precisă din punct de vedere topografic, la scara 1:600, a ceea ce aveau să înfrunte armatele regelui la ora decisivă.

Succesorii regelui, de la Ludovic al XV-lea până la Napoleon, au folosit machetele pentru a pregăti strategii militare. Au continuat să fie fabricate până în anii 1870, când fotografia a devenit instrumentul preferat de planificare a atacurilor.

 

Deși inițial erau construite în scop militar, machetele au dobândit importanță culturală, artistică și istorică. Ele redau, pe larg, starea unui oraș într-o anumită epocă. În 1774, când Luvrul a fost transformat în muzeu de artă, machetele prăfuite ale lui Ludovic al XIV-lea aproape că au fost aruncate.

Din fericire, „Regele Soare” a înțeles valoarea lor și a ordonat să fie mutate în locul în care se găsesc și azi, în Hotel National des Invalides — un spital dedicat soldaților răniți în războaiele pe care regele le-a proiectat chiar cu ajutorul acestor machete.

Mai multe informaţii utile, inclusiv programul şi taxele de vizitare, găsiţi pe site-ul oficial al Muzeului Machetelor, AICI

Adresa: Muzeul Machetelor (Musée des Plans-Reliefs), Les Invalides, 129, rue de Grenelle, Paris

Hôtel National des Invalides este un complex de clădiri în arondismentul 7 din Paris, care cuprinde muzee și monumente legate de istoria militară a Franţei, precum și un spital și un azil pentru veteranii de război (acesta fiind scopul inițial al complexului). Complexul a fost denumit hôpital des invalides, de unde și numele actual. Unii dintre eroii Franței (inclusiv Napoleon Bonaparte) sunt înmormântați aici.

V-ar mai putea interesa şi aceste articole despre alte muzee inedite