Muştarul – stimulează pofta de mâncare

0
541

mustarOamenii de ştiinţă ştiu de mult timp despre căldura înţepătoare degajată de muştar care ajută la subţierea mucusului, uşurând respiraţia în cazul unei gripe sau răceli. Dar acest condiment versatil folosit în bucătărie se dovedeşte a fi mai mult decât un remediu al stării de bine. Rudă apropiată cu broccoli, varza şi alte legume din familia crucifere, muştarul conţine o varietate de compuşi chimici cu calităţi vindecătoare impresionante.

Să începem prin a sublinia calităţile expectorante ale muştarului. Atunci când aveţi nasul înfundat şi respiraţi cu dificultate, o cantitate mai mare de muştar – pusă pe un hotdog, de exemplu – emană o doză mare de mirosin şi sinigrin, substanţe chimice care subţiază mucusul şi uşurează eliminarea lui din organism.

Un remediu tradiţional pentru congestie este aplicarea unei cataplasme cu muştar – preparată din câteva linguriţe de seminţe de muştar zdrobite amestecate cu o cană de faină şi puţină apă până când devine o pastă – pe piept. Mirosul puternic desfundă nasul, în timp ce „căldura” degajată îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul toracelui, favorizând respiraţia. Asiguraţi-vă că protejaţi pielea toracelui prin aplicarea unui strat gros de vaselină pe zona respectivă înainte de a pune cataplasma. Nu o lăsaţi mai mult de 15 minute deoarece puteţi să vă ardeţi pielea. La sfârşit, spălaţi-vă bine pe mâini după ce aţi manevrat cataplasma cu muştar şi înainte de a atinge ochii, nasul sau gura.

O altă cale de a beneficia de proprietăţile decongestionante ale muştarului este prin adăugarea unei mici cantităţi de seminţe de muştar zdrobite în apa de baie.

Acestea sunt numai câteva dintre proprietăţile magice ale muştarului. Muştarul este utilizat de asemenea şi pentru:

-ameliorarea simptomelor sindromului Raynaud. Pentru persoanele care periodic prezintă degete reci şi dureroase ce caracterizează această problemă circulatorie, o cataplasmă cu muştar se pare că este utilă. Cataplasmele se folosesc de mult timp pentru tratarea sindromului Raynaud. Aplicat pe piele, muştarul determină iritaţia uşoară a pielii care creşte fluxul sanguin local determinând o senzaţie de căldură şi furnicături – un antidot perfect pentru degetele îngheţate. Amestecaţi 100 g de seminţe proaspete de muştar măcinate cu apă caldă, nu fierbinte, până când se obţine o pastă groasă.

Puneţi această pastă pe o bucată de pânză destul de mare pentru a înfăşură degetele afectate. Menţineţi cataplasma timp de un minut, apoi înlăturaţi-o. În cazul în care pielea se înroşeşte (ceea ce este foarte probabil) ungeţi zona cu puţin ulei de măsline. înainte de a manevra cataplasma, ungeţi-vă bine mâinile cu vaselină pentru a nu vă arde pielea;

– stimulează pofta de mâncare. Adăugat la diferitele feluri de mâncare, muştarul creşte cantitatea de salivă şi de sucuri digestive – un mod natural de a stimula pofta de mâncare când sunteţi subponderal sau când mâncaţi mai puţin decât este normal;

-vindecareaa piciorului atletului. Puţină pudră de muştar adăugată în apa în care vă spălaţi picioarele poate ajuta la distrugerea fungilor cauzatori;

-ameliorarea durerilor de spate şi articulare. Specialiştii în tratamentul cu plante numesc muştarul planta care produce hiperemia (înroşirea) pielii, ceea ce înseamnă că stimulează încălzirea zonei când este aplicat pe piele. Se pare că, întocmai ca şi ardeiul iute, muştarul epuizează din celulele nervoase substanţa P, o substanţă care transmite semnalele dureroase de la spate către creier. De fapt, uleiul de muştar este principalul ingredient în cel puţin unul dintre unguentele pentru artrită. În caz de dureri, preparaţi fie o cataplasmă (vezi mai sus) sau înmuiaţi o bucată de pânză într-o infuzie concentrată de muştar obţinută prin turnarea unei căni cu apă clocotită peste o linguriţă de seminţe de muştar măcinate, lăsată apoi cinci minute la infuzat. Aplicaţi această compresă peste zona dureroasă. Unii suferinzi de artrită sugerează aplicarea unui masaj pe încheieturile dureroase cu un amestec de ulei cald de muştar şi camfor – dar, deoarece uleiul de muştar are acţiune prea puternică asupra pielii – nu recomandăm acest remediu;

-ameliorarea durerilor de cap, febrei şi congestiei. O baie la picioare cu apă fierbinte în care aţi pus puţină pudră de muştar poate ajuta în mai multe direcţii. Poate stopa o răceală, poate ajuta la scăderea febrei şi la calmarea durerilor de cap. Orientarea sângelui către membrele inferioare ajută la reducerea congestiei, la stimularea circulaţiei şi scăderea presiunii asupra vaselor de sânge din creier.

Există mai multe varietăţi de muştar, printre care muştarul negru, maro şi alb (denumit şi muştarul galben). Seminţele de muştar alb nu sunt atât de iuţi precum celelalte tipuri. Dacă luaţi seminţe de muştar pe cale bucală, aveţi grijă deoarece în cantitate mai mare au efect laxativ. Pudra de muştar se foloseşte şi pentru a provoca vărsături; înghiţirea a mai mult de o linguriţă provoacă mai mult ca sigur acest efect.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.