Muștarul. Știați că…

0
233
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

mustarulMuștarul este un condiment realizat din semințe de muștar măcinate și amestecate, de regulă, cu apă, sare, suc de lămâie sau alte lichide și, câteodată, cu diferite arome, rezultând o pastă sau un sos de culoare galben spre maro.

Romanii sunt, se pare, primii care au experimentat prepararea muștarului ca un condiment. Aceștia au amestecat suc de struguri nefermentat (must) cu semințe de muștar măcinate și au realizat ”must ars”. O rețetă de muștar apare în cartea de rețete romane de gătit ”Apicius”, ce datează din secolele IV-V. Rețeta descrie un amestec de semințe de muștar măcinate, piper, chimen, leuștean, semințe de coriandru; mărar, țelină, cimbru, oregano, ceapă, miere, oțet, sos de pește și ulei, care era folosit ca o glazură pentru frigărui de porc.

Călugării din Saint Germain des Pres din Paris au preluat, undeva până în secolul X, cunoștințele de preparare a muștarului; apoi au început propria producție. Prima menționare a apariției producătorilor de muștar în Paris datează din anul 1292.

În secolul al XIII-lea, orașul Dijon din Franța era deja recunoscut ca un centru de producție a muștarului. În anul 1777, un parteneriat între Maurice Grey și Auguste Poupon a adus la apariția uneia dintre cele mai cunoscute companii producătoare de muștar de Dijon, ”Grey-Poupon”. Introducerea primei mașinării automate de producere a muștarului a făcut ca succesul celor doi să crească și mai mult.

În anul 1937, muștarul de Dijon a primit titulatura ”Appellation d’origine controlee”. Datorită tradiției îndelungate în producția de muștar, Dijon-ul este cunoscut pe plan mondial drept ”capitala muștarului”.

În Anglia, prima atestare a folosirii muștarului ca și condiment datează din 1390, în cartea ”The Forme of Cury” scrisă de maeștrii bucătari ai regelui Richard al II-lea.

Sursa: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here