Muşeţelul și pătrunjelul ne pun creierul în mișcare

0
212
Translate in

musetel_flori_8-3-2009_4-36-52_pmPătrunjelul, muşeţelul sau cimbrul fac parte dintre acele plante care se poate spune că ne pun creierul în mișcare și ne ajută memoria.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare şi Educaţie de la Universitatea Federală din Rio de Janeiro şi de la Universitatea Federală din Bahia, Brazilia, apigenina, o substanţă care se găseşte în unele plante, cum ar fi muşeţel şi pătrunjel, dar și în cimbru și piper roșu, ar îmbunătăți conexiunile dintre celulele cerebrale.

Apigenina și substanțe din același grup, cunoscut sub numele de flavonoide sunt benefice pentru memorie şi învăţare. Acest concept nu este însă cu totul nou. Mai multe experimente pe animale au dovedit impactul pozitiv al flavonoidelor. Această descoperire ar putea fi un pas înainte în cercetare  pentru a trata boli ca schizofrenia, Alzheimer și Parkinson, relatează levif.be.

Acest studiu însă evidențiază efectul direct pe care aceste substanțe îl au asupra celulelor umane, precum și mecanismul lor de acţiune. Flavonoidele sunt prezente în cantități mari în anumite produse alimentare. Prin urmare, cercetătorii au ajuns la concluzia că o dieta bogată în flavonoide poate influența formarea de neuroni, dar şi modul în care ei comunică în creier.

Experții au descoperit că, prin aplicarea apigeninei la celulele stem, acestea generează neuroni după 25 de zile. În plus, după ce au fost trataţi cu această componentă naturală, neuronii au format conexiuni mai puternice între ei.

“O bună legătură între neuroni este într-adevăr esențială pentru funcționarea eficientă a creierului, pentru memorie şi pentru consolidarea funcțiilor de învățare”, a explicat Stevens Rehen, coordonatorul acestui studiu.

Apigenina este legată de receptorii estrogenici și astfel influențează dezvoltarea, maturizarea și plasticitatea sistemului nervos. Acest grup de hormoni este de asemenea cunoscut pentru întârzierea tulburărilor neurodegenerative și psihiatrice, cum ar fi depresia, schizofrenia, Alzheimer și boala Parkinson.

Cu toate acestea, terapiile pe bază de estrogeni sunt limitate, deoarece o utilizare excesivă poate crește riscul de tulburări cardiovasculare și tumori estrogen-dependente. Prin urmare, cercetătorii cred că apigenina poate fi utilizată ca o alternativă la tratamentele viitoare împotriva acestor boli neurodegenerative, relatează Rador.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here