Cum să tratăm muşcăturile şi înţepăturile insectelor

0
2732
ÎnţepăturileDacă trăiţi în apropierea calotei polare nu trebuie să vă faceţi niciodată griji în legătură cu înţepăturile de ţânţari.

Pentru noi ceilalţi, confruntările cu aceste insecte enervante sunt inevitabile. Soluţiile antiinsecte sunt folositoare pentru marea majoritate a dăunătorilor aerieni. Unii, însă, par a fi foarte insistenţi, iar înţepăturile sunt chiar mai supărătoare decât bâzâitul lor. lată cum să vă reveniţi după un asalt şi să vă protejaţi pielea împotriva atacurilor viitoare.

Ce este în neregulă

Unele insecte vă înţeapă pentru că le este foame şi vă consideră o sursă de hrană. Ţânţarii, puricii şi căpuşele fac parte din această categorie. Alte insecte vă înţeapă pentru că vă privesc ca pe o potenţială ameninţare. Acestea includ viespile şi albinele. Ţânţarii injectează puţină salivă care duce la apariţia blândelor acelea înnebunitoare care sunt extrem de pruriginoase, în vreme ce viespile şi albinele penetrează pielea folosindu-se de ac şi injectează o otravă care vă face să ţipaţi şi să o luaţi la fugă.

Înţepăturile de viespi şl albine

Folosiţi cardul de credit

Dacă aţi fost înţepaţi de o albină, scoateţi cât mai repede posibil acul folosind marginea unui card de credit, o lamă de cuţit sau propria unghie. Atât timp cât acul rămâne implantat acolo, micuţul sac cu otravă ataşat de acesta va continua să-şi elimine conţinutul în locul respectiv. Evitaţi să folosiţi cleştele sau să încercaţi să vă ajutaţi de propriile degete pentru că există un risc foarte mare să stoarceţi şi mai mult venin din săculeţ.

Aveţi grijă de zona înţepată

Imediat ce aţi scos acul, înmuiaţi zona în oţet sau într-o soluţie de bicarbonat de sodiu cu apă pentru câteva minute (o linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă). Asiguraţi-vă că folosiţi ce trebuie: veninul de albină este acid, aşa că aveţi nevoie de o substanţă alcalină (bicarbonat de sodiu, de exemplu) pentru a-l neutraliza, în timp ce pentru înţepăturile de viespe, al cărei venin este alcalin, aveţi nevoie de oţetul acid pentru a-l neutraliza. înmuiaţi o bucată de vată în lichid şi tamponaţi locul înţepăturii. Va ajuta la reducerea roşeţii şi inflamaţiei.

-Trataţi zona cât mai repede cu un produs de frăgezire a cărnii bazat pe enzime. Acesta conţine enzime care descompun imediat veninul, reducând inflamaţia şi umflătura. Luaţi câteva linguri din pro -dusul pudră, adăugaţi atâta apă cât este nevoie pentru a obţine o pastă, aplicaţi-o şi lăsaţi-o să acţioneze o oră.

-Pentru a ameliora pruritul, folosiţi pastă de aspirină. Pisaţi una sau două tablete de aspirină pe un tocător. Adăugaţi suficientă apă cat să formaţi o pastă, apoi acoperiţi zona cu aceasta. Ingredientele in aspirină ajută la neutralizarea veninului. (Atenţie! Nu folosiţi acest tip de remediu dacă sunteţi alergic la aspirină sau pentru un copil cu vârsta sub 16 ani).

Înţepături în mare

Indiferent unde vă petreceţi vacanţa la mare, vi se poate întâmpla să vă înconjoare un banc de meduze. Marea lor majoritate sunt complet inofensive sau nu provoacă decât nişte înţepături minore; zona afectată ar trebui să fie clătită cu apă de mare, mai degrabă decât cu apă normală, apoi să fie scufundată în oţet timp de 30 de minute. Dar există întotdeauna riscul unei reacţii alergice la înţepătură – sau o întâlnire, deşi destul de rară, cu o meduză coama-leului (Cyanea capillata). Aceste vietăţi pot avea până la doi metri lăţime. Dacă sunteţi atât de ghinionist să fiţi înţepat, mergeţi la medic cât mai repede posibil.

-Pentru a amorţi zona şi a reduce inflamaţia, folosiţi o pungă de gheaţă. Dacă puneţi o bucată de material textil între punga de gheaţă şi piele, puteţi lăsa gheaţa chiar şi 20 de minute.

-Papaia conţine enzime care neutralizează veninul de insecte. Tăiaţi o felie şi puneţi-o pe zona afectată.

-Frecţionaţi zona înţepăturii cu o felie de ceapă sau usturoi zdrobit.

Ambele conţin enzime care se pare că descompun substanţele inflamatorii.

Şi zahărul poate fi util. Este suficient să vă înmuiaţi degetul în apă, apoi în zahăr şi să atingeţi zona înţepăturii.

-Pentru a reduce inflamaţia, încercaţi bromelaină, o enzimă extrasă din ananas care digeră proteinele. Luaţi trei doze de 500 mg pe zi. Imediat ce inflamaţia scade, opriţi administrarea.

-Uleiul din arbore de ceai vă va ajuta, de asemenea, să reduceţi inflamaţia. Puneţi pe înţepătură o picătură, de mai multe ori pe zi.

-Pentru a stopa mâncărimea, aplicaţi pe zona înţepăturii o picătură sau două de ulei de levănţică. Aşteptaţi aproximativ 15 minute pentru ca uleiul să îşi facă efectul. Dacă zona începe să vă mănânce din nou, măriţi doza – dar doar cu una sau două picături o dată. Sau aplicaţi cremă de gălbenele de mai multe ori pe zi.

Înţepături de insecte

În loc să vă scărpinaţi…

Frecţionaţi imediat zona afectată cu un cub de gheaţă. Acest lu -cni ajută la scăderea inflamaţiei care provoacă mâncărimea.

Uleiurile esenţiale pot fi de folos în oprirea mâncărimii provocate de înţepăturile de ţânţari. Încercaţi uleiul de eucalipt, uleiul de cuişoare sau uleiul de mentă. Puneţi puţin din oricare pe un tampon de vată şi aplicati-l  pe zona înțepată.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă cineva a fost înţepat de o albină sau o viespe şi apoi are probleme cu respiraţia, senzaţie de leşin sau i se umflă gura sau gâtul, are pulsul accelerat sau o erupţie pe piele, atunci sunaţi la 112 pentru a duce persoana în cauză cât mai repede posibil la un medic sau la camera de gardă a unui spital. Acestea sunt semne ale unei potenţiale reacţii alergice numite şoc anafilactic. Orice persoană care a suferit înţepături multiple are nevoie de îngrijiri medicale. Acest lucru poate fi periculos chiar şi pentru cineva care nu este alergic. Dacă în jurul înţepăturii apare o zonă roşie circulară, ulceraţii sau semne de infecţie, ar trebui să mergeţi de asemenea la medic.

Aveţi grijă pe pajişti, în mlaştini şi păduri

Contrar părerii generale, infecţiile cauzate de căpuşe sunt destul de răspândite. Incidenţa bolii Lyme a crescut din cauza sporirii numărului de căpuşe. Căpuşele tind să se localizeze în locurile unde pasc oile şi căprioarele, în mlaştini şi păduri.

-După o plimbare cu bicicleta prin pădure sau o excursie cu cortul într-o zonă mlăştinoasă, este recomandat să vă verificaţi întreg corpul atunci când vă dezbrăcaţi. (Puteţi cere ajutorul partenerului pentru acele zone pe care nu puteţi să le vedeţi.)

-În cazul în care găsiţi o căpuşă care nu este prinsă în piele, luaţi-o cu ajutorul unui şerveţel şi aruncaţi-o.

-Dacă o căpuşă s-a prins de pielea dumneavoastră, curăţaţi zona şi, folosindu-vă de o penseta, apucaţi-o de cap, cât mai aproape cu putinţă de piele. Trageţi-o încet până când se desprinde. Dacă trageţi tare sau brusc, capul căpuşei se poate rupe şi rămâne prins în pielea dumneavoastră, putând declanşa o infecţie. Curăţaţi zona, folosiţi un antiseptic şi faceţi o vizită medicului de familie. În fazele incipiente, boala Lyme (care este transmisă de căpuşe) poate fi tratată cu antibiotice; stadiile avansate sunt mult mai greu de tratat.

De evitat!

S-ar putea să fi auzit că cea mai bună metodă prin care puteţi să scăpaţi de o căpuşă este să o atingeţi cu o ţigară aprinsă. NU faceţi asta. Căldura va face ca insecta să se prindă chiar mai adânc. Aplicarea de vaselină sau ulei pe căpuşă nu o va face să se desprindă. Înlăturarea capului cu o pensetă reprezintă singura modalitate pentru a o distruge.

Menta are un efect răcoritor şi poate îmbunătăţi şi circulaţia către zona afectată, accelerând vindecarea. Folosiţi uleiul esenţial sau verificaţi ingredientele pastei de dinţi. Dacă aceasta conţine ulei de mentă, aplicaţi puţină pe zona afectată.

Deodorantele conţin ingrediente care reduc iritaţia pielii. Dacă vă înţeapă o insectă, încercaţi să folosiţi puţin deodorant pentru a vedea dacă are efect.

-Căutaţi un spray sau un gel antipruriginos care să conţină mentol, un calmant clasic pentru piele. Ţineţi-l în frigider, astfel încât să fie mereu pregătit pentru a fi folosit. Senzaţia de rece pe care o oferă ameliorează mâncărimea.

-Cumpăraţi o cremă antipruriginoasă. Pe piaţă există diferite mărci. Lanacane conţine anestezici topici; Anthisan şi Ochi de vies -pe sunt antihistaminice. Iar Eurax-HC conţine hidrocortizon (un corticosteroid) crotamiton şi un agent antipruriginos special pen înţepăturile de insecte.

Puterea profilaxiei

-Folosiţi o substanţă antiinsecte care conţine DEET.

Este cea mai eficientă substanţă cutanată de acest tip. Persoanele adulte pot utiliza fira probleme orice produs cu DEET (urmând instrucţiunile de pe am J balaj). Nu folosiţi nicio cremă care are peste 10% DEET la copii şi nu lăsaţi copiii să umble cu astfel de substanţe.

-Hainele dumneavoastră trebuie să fie neatrăgătoare pentru insecte.

Permetrinul este o versiune sintetică a unui compus care respinge insectele ce poate fi găsit în crizanteme. Puteţi să îl cumpăraţi sub formă de spray la magazinele specializate pentru camping şi alte activităţi în aer liber. Alegeţi acele haine pe care le veţi purta în timpul expunerii la insecte, folosiţi sprayul pentru a le umezi uşor, întoarceţi-le pe dos şi apoi utilizaţi din nou sprayul. Apoi puneţi-le să se usuce. Substanţa rezistă la mai multe spălări. Şi plasele pentru paturi ar trebui tratate cu permetrin în fiecare lună.

-Mosi-Guard Insect Repellent sunt o gamă de substanţe naturale, netoxice, pentru respingerea insectelor, care sunt extrase din uleiul de eucalipt.

Toate aceste forme sunt substanţe sigure pentru folosirea la copii şi pe pielea sensibilă. Pe lângă faptul că sunt sigure pentru piele, ele sunt de asemenea inofensive pentru haine şi materiale plastice.

-Citronella, un ulei parfumat ca lămâia, extras dintr-o varietate de iarbă, este folosit la fabricarea lumânărilor antiinsecte, ca şi a sprayuri-lor. Urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj.

-Cu câteva zile înainte să vă aventuraţi pe teritoriul insectelor ce înţeapă, începeţi să mâncaţi usturoi. Mâncaţi unul sau doi căţei de usturoi pe zi. Mirosul impregnat transpiraţiei de usturoi ţine la distanţă multe insecte.

-Dacă nu vreţi să mirosiţi a usturoi, încercaţi să folosiţi gelul de duş sau uleiul de baie Skin-So-Soft de la Avon – insectelor nu le place.

-Dacă nu doriţi să atrageţi albinele, încercaţi să nu imitaţi o floare: evitaţi produsele parfumate şi nu purtaţi haine viu colorate.

Cum rămâne cu muşcăturile de animale?

Animalele de casă sunt responsabile pentru un mare număr de vizite la spital – în special atunci când este vorba de copii muşcaţi de câine. Muşcăturile de pisică sunt mult mai puţin întâlnite, dar au un risc de infectare de patru ori mai mare.

În cazul unei muşcături de animal, curăţaţi zona afectată bine, indiferent de cât de mică este: gura animalelor este plină cu microbi şi curăţarea va reduce şansa unei infecţii. Curăţaţi muşcăturile mici cu multă apă de la robinet (antisepticele s-ar putea să afecteze ţesuturile cutanate şi să întârzie vindecarea). O mușcătură mare, adâncă sau murdară trebuie să fie curăţată şi pansată de o asistentă medicală sau un medic).

S-ar putea să fie nevoie de vaccinare antitetanică după o muşcătură, dar acest lucru nu este necesar dacă pe parcursul vieţii aţi fost vaccinaţi antitetanic de cinci ori. Marea majoritate a celor născuţi după anul 1961 – anul începerii imunizării de rutină – intră în această categorie. Dacă v-aţi născut înainte de acest an sau nu sunteţi sigur în legătură cu statusul dumneavoastră vaccinai, faceţi un rapel antitetanic cât mai curând posibil.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.